Grudvanje u Palama preraslo u vršnjačko nasilje

Anita Janković-Rečević
Grudvanje u Palama preraslo u vršnjačko nasilje

PALE - Roditelji učenika petog razreda Osnovne škole "Srbija" u Palama tvrde da je grupa od osam đaka koji pohađaju tu ustanovu njihovog sina nasilno gurnula u snijeg i gađala grudvama zbog čega je juče morao na pregled u bolnicu.

Majka jedanaestogodišnjaka koji je bio izložen vršnjačkom nasilju kaže za "Glas Srpske" da je njen sin dobro i da na svu sreću nema teških tjelesnih povreda i preloma, ali da je zbog bola u predjelu grudnog koša morao na hirurški pregled u bolnicu "Srbija" u Istočnom Sarajevu. 

- Ustanovljeno je da je ugruvan i to najvjerovatnije dok su ga valjali po snijegu i skakali po njemu i preporučeno mu je mirovanje sedam dana - kazala je majka.

Priča da se sve desilo prošloga petka kada je njen sin bio druga smjena, naglašavajući da postoji snimak nasilja ali da im, kako tvrdi, rukovodstvo škole ne dozvoljava da ga pregledaju uz obrazloženje da nemaju pravo na to. 

- Nastava počinje u 12.40 časova, a incident se desio oko pola jedan. U školi tvrde da je moj sin sve započeo, da se na snimku vidi da je bacio četiri ili pet grudvi na osmoricu svojih drugova, nakon čega su ga oni gurnuli u snijeg, te ga njim gađali i zatrpavali. Pedagogica škole koja je pregledala snimak nam je ispričala da je bilo strašno gledati šta su mu drugovi radili - istakla je majka navodeći da je njoj i suprugu sin ispričao da se grudvao sa drugarima, da su se zadirkivali međusobno, nakon čega je napadnut. Ona je dodala da slučaj nisu prijavili policiji jer žele da se sve riješi mirno.

- U školi su rekli da će narednih dana sazvati sastanak sa roditeljima svih dječaka pa ćemo vidjeti šta će biti. Svjesna sam da moje dijete nije cvjećka, da je hiperaktivno i nestašno i slažem se da bude kažnjen onoliko koliko je kriv, ali isto tako svi koji su ga napali moraju snositi odgovornost. Nekoliko bačenih grudvi nije opravdanje za nasilje - kategorična je majka.  

Direktorica OŠ "Srbija" Sanja Marković nije željela davati izjave o pomenutom slučaju, već se medijima  obratila saopštenjem u kojem je istakla da je škola upoznata sa svim dešavanjima.

- U našoj školi je instaliran video-nadzor koji pokriva kompletnu školu, školsko dvorište i prilaz školi, te se ima jasan uvid u svako ponašanje učenika, zaposlenih i trećih lica. U OŠ "Srbija" se ništa ne prepušta slučaju  - stoji u saopštenju direktorice Marković u kojem ne pominje šta se  konkretno dešavalo u vezi sa pomenutim vršnjačkim nasiljem.  

U bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu potvrdili su da je dječak juče bio u njihovoj hirurškoj ambulanti, da ga je pregledao dežurni hirurg i ustanovio da nema teških tjelesnih povreda, te da je zadobio kontuzije u predjelu grudnog koša, navodeći da je dječak vraćen kući da miruje. 

Šta se tačno dešavalo u školskom dvorištu moraće utvrditi policija koja je za incident saznala iz medija jer im zvanično slučaj niko nije prijavio. 

- Policija je izašla na teren i provjerava sve navode iz medijskih natpisa. Zvanična prijava nije stigla ni od škole niti od roditelja - kazali su u PU Istočno Sarajevo navodeći da će više informacija imati naknadno.

Cijeli slučaj u javnost je dospio juče nakon što je potpredsjednica Narodne skupštine RS Sonja Karadžić-Jovičević, koja je po struci ljekar, na svom tviter profilu objavila da je učenika OŠ "Srbija" tuklo osam vršnjaka.

- Oplakala sam pola dana i mogla bih još, za malim pacijentom, učenikom OŠ "Srbija" na Palama. Tuklo ga osam vršnjaka. Snimci postoje. Učiteljica i menadžment se prave ludi - navela je Karadžić-Jovičević.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli su da nemaju saznanja o slučaju, ističući da su zatražili informaciju od OŠ "Srbija" Pale.

Ogorčenost

Majka dječaka kaže da su ona i suprug pomalo ogorčeni na školu jer ovo nije prvi put da se njenom sinu desi nezgoda tokom nastave a da niko ne reaguje.  

- Prije tri godine pao je na času fizičkog i šest zuba iz korijena pokrenuo.   Nakon toga na nastavi je bio još tri časa i uprkos tome što je krvario niko mu nije pomogao niti nas je učiteljica pozvala. Takođe, nekoliko mjeseci nakon toga sam bila na roditeljskom sastanku starijem sinu, a taj mlađi me je čekao u školskom dvorištu i tada ga je jedan učenik devetog razreda udario u oko zbog čeka sam ga morala voditi u bolnicu. Direktorica je tada samo rekla da nju školsko dvorište nakon 17 časova ne zanima i da ona s tim nema veze - tvrdi majka i dodaje da je dječak prije dva mjeseca slomio ruku bježeći od psa koji ga je napao, nakon čega je cijeli dan bio na nastavi, a učiteljica o nemilom događaju nije obavijestila. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana