Osumnjičeni za šverc drogom zašio usta zbog pritisaka u istrazi

N.T.
Osumnjičeni za šverc drogom zašio usta zbog pritisaka u istrazi

SARAJEVO - Milan Matković iz Trebinja, osumnjičen za šverc narkoticima, zašio je usta i stupio u štrajk glađu zajedno sa još nekoliko osoba koje Tužilaštvo BiH tereti za trgovinu narkoticima i koje se nalaze u zatvoru u Vojkovićima, potvrđeno je „Glasu Srpske".

Kako saznajemo osumnjičeni su se odlučili na ovaj korak jer smatraju da u  njihovom predmetu nemaju pravo na nepristrasno suđenje, te da je istraga protiv njih pod stalnim pritiskom kako medija, tako različitih visokih funkcionera  uključujući i međunarodne  koji su vezani za BiH. 

Izvor blizak istrazi je rekao da se Matković odlučio na ovako rigorozan postupak kako bi iskazao nezadovoljstvo i otpor prema pritiscima u postupku koji se vodi protiv njega.

Advokat Lejla Čović, koja je  jedan od branilaca osumnjičenog Matkovića, potvrdila da su njihovi klijenti stupili u štrajk glađu.

- Upoznati smo da su naši branjenici stupili u štrajk glađu u pritvorskoj jedinici kao i da je došlo do samopovređivanja osumnjičenog Matkovića.  Nismo iznenađeni ovakvim postupanjem naših branjenika, imajući u vidu kontinuirane pritiske na postupak u ovom krivičnom predmetu, uključujuci stalne neistinite, objavljivanje službenih dokumenata u medijima, direktne pritiske međunarodnih zvaničnika na Tužilastvo BiH i Sud BiH što ima izuzetno negativnu konotaciju u ovom postupku -  kazala je Čovićeva „Glasu Srpske".

Istakla je da će oni kao branioci osunjmičenih  u ovom slučaju učiniti sve da zaštite njihova ljudska prava.

- Iskoristitićemo sve moguće pravne lijekove kako pred domaćim tako i pred međunarodnim sudovima u cilju pravičnosti ovog postupka koji se, u najmanju ruku, mora tretirati u skladu sa zakonom i bez bilo kakvih pritisaka izvan pravosudnih institucija-istakla je Čovićeva.

U ovom slučaju za šverc narkoticima osumnjičeni su Milan Matković, Saša Ratković, Dragan Supić, Tomislav Vidaković i Vladica Rakić. Njih terete da su od početka 2020. do polovine juna 2021. organizovali i postali pripadnici grupe koja je djelovala na području BiH, Srbije, Austrije, Hrvatske, Slovačke, Švicarske, Španije, Belgije, Nizozemske, te država Južne Amerike (Argentina, Brazil, Kolumbija, Bolivija, Peru, Surinam, Dominikanska Republika). Prema podacima iz istrage Matković i Ratković organizovali grupu, kojoj su pristupili ostali osumnjičeni. Grupa se, pored šverca droge, bavila i švercom oružja i vojne opreme te proizvoda dvojne upotrebe, kao i pranjem novca. Matković se sumnjiči i za krivotvorenje isprave i pripremanje ubistva. Svi su uhapšeni nakon dešifovanja aplikacije Skaj. Matkovića su organi gonjenja označi kao jednog od najvećih narkobosova.

- Skaj  se čita i sve se vidi, pa i ubistva, napisao je Matković u jednoj od poruka na Skaj aplikaciji kada je shvatio da je otkriven.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana