Osamnaest "grijehova" srpskih vozača zbog kojih se oduzima auto

G.S.
Foto: Ilustracija

Primjena novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja (ZBS) u Srbiji, koji je u nizu usvojenih novina predvideo i drakonsku kaznu privremenog oduzimanja vozila, počela je polovinom septembra 2023. godine.

Međutim, iz saobraćajne policije kažu da su automobili višestrukim počiniocima i „povratnicima“, poput Leskovčanina kome je prošle sedmice oduzet „passat”, nisu se do sada oduzimali jer se čekalo da na snagu stupi „novi pravilnik o načinu vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja i vođenju evidencije o primjeni posebnih mera i ovlašćenja“ iz člana 295. ZBS, prenosi B92.

„Ovaj pravilnik je na snagu stupio u petak 23. februara, a već sledećeg dana praktično je primenjen od strane kolega iz Leskovca. Postupak oduzimanja vozila je jednostavan – kada zaustavimo vozača koji počini neki od težih prekršaja, odmah u prekršajnoj evidenciji proveravamo da li je ranije kažnjavan za neki od najtežih prekršaja obuhvaćenih ZBS. Ukoliko se utvrdi da je taj vozač dva puta osuđen za neki od 18 teških prekršaja sa spiska ZBS, odmah mu oduzimamo vozilo i dajemo mu potvrdu o privremeno oduzetim predmetima, odnosno, o vozilu koje se potom garažira na parkingu postaje saobraćajne policije“, kažu u MUP-u Srbije.

Po njihovim riječima, u Srbiji trenutno postoji oko 10.000 vozača koji su u prethodne dve godine osuđeni za nekih od 18 teških saobraćajnih prekršaja, tako da im, ako budu uhvaćeni u novom, prijeti oduzimanje vozila!

Kada privremeno ostajete bez automobila

Ovo su 18 saobraćajnih „grehova“ zbog kojih ljudi u Srbiji mogu ostati privremeno bez svog četvorotočkaša, ako su već dva puta pravosnažno osuđeni zbog nekog od njih:

1. Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila

2. Odbijanje alkotestiranja ili testiranja na drogu

3. Prekoračenje brzine za više od 80 km/h van naselja

4. Prekoračenje brzine za više od 70 km/h u naselju

5. Prekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni „30“

6. Prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja

7. Prijevoz djeteta mlađeg od 12 godina na mjestu vozača

8. Prevoz djeteta mlađeg od 12 godina na mjestu koje nije predviđeno za sjedenje (prtljažnik, instrument tabla, zadnja polica, spoljni dijelovi vozila i sl.)

9. Prolazak kroz najmanje dva crvena svjetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta

10. Preticanje kolone vozila preko neisprekidane (pune) linije

11. Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije

12. Vožnja tokom mjere zabrane upravljanja vozilom

13. Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena

14. Vožnja za vrijeme privremenog isključenja iz saobraćaja

15. Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svjetla na vozilu

16. Preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pješaka na pešačkom prelazu

17. Preticanje kolone pod pratnjom

18. Nepropuštanje vozila pod pratnjom

Oduzimanje vozila im teže pada od novčane kazne ili zatvora

Ko, dakle, počini ove saobraćajne prekršaje smatra se „nepopravljivim povratnikom“, a saobraćajni policajci u razgovoru za Blic kažu da, s obzirom na mentalitet naših ljudi, „oduzimanje automobila može za njih biti teža sankcija i od zatvora i od novčane kazne“.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbjednost saobraćaja slaže se da poslije novčanih i zatvorskih kazni, uz kaznene poene i mjeru zabrane vožnje, „oduzimanje vozila represiju diže za još jedan nivo“.

„Novčano i zatvorsko kažnjavanje jeste doprinelo bezbednosti saobraćaja, ali i dalje imamo relativno veliki broj onih koji čine najteže prekršaje, naročito kada je u pitanju alkohol. Ako vozače od prekršaja ne odvraća ni pretnja zatvorom, ni zabrana upravljanja vozilom, za očekivati je da će mera oduzimanja vozila, makar i privremeno, biti nešto što će ih najviše zaboleti, s obzirom na to da se najveći broj njih i bunio protiv te ideje“, kaže on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana