Optužnica protiv pet lica zbog ometanja istrage o smrti Dženana Memića

Srna
Foto: tuzilastvobih.gov.ba

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet lica zbog stupanja u kriminalnu grupu radi prikrivanja dokaza i omatanja istrage stradanja Dženana Memića u opštini Ilidža.

Optuženi su Zijad Mutap, Alisa (Mutap) Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su optuženi da su od 8. februara 2016. pristupili grupi za organizovani kriminal, koju je formirao Zijad Mutap i drugi, radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške povrede opasne po život u Velikoj Aleji u opštini Ilidža, usljed kojih je nedugo poslije, 15. februara, preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

U optužnici se navodi da su optuženi prikrivali počinioca i fingirali dokaze prikrivanjem njima poznatih činjenica, te preduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić zadobio teške povrede opasne po život.

Prema navodima optužnice, prema prethodnom dogovoru Zijad Mutap je ostvarivao kontakte sa više lica, među kojima sa optuženima, koji su lično kao i u dogovoru s njim i njegovim uputstvima počinili nezakonite radnje kako bi prikrili počinioce i način stradanja Memića.

Na teret im je stavljeno da su neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili policiju Kantona Sarajevo na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, te dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne.

Na taj način optuženi su ometali i usmjeravali istragu u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja u namjeri da prikriju stvarne počinioce i stvarni način na koji je Dženan Memić zadobio teške povrede od kojih je preminuo.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od kojih su za 16 dodijeljene mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 150 dokaznih materijala.

Optuženima je na teret stavljen organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima protivzakonito posredovanje, pomoć počiniocu nakon počinjenog krivičnog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da nastavljju intenzivan rad u ovom predmetu u odnosu na ostala prijavljena lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana