Odbrana tvrdi da se Macura opasao sarkazmom

N. T.
Odbrana tvrdi da se Macura opasao sarkazmom

Banjaluka - Republički tužilac Goran Glamočanin smatra da je status optuženog Milana Macure (33) koji je na “Instagramu” napisao da će se raznijeti na “Zimzogradu” izazvao veliki strah i da ga treba osuditi za terorizam, dok njegov advokat Krstan Simić tvrdi da je u pitanju sarkazam i da nema elemenata za osudu.

Glamočanin i Simić su ovo izjavili u petak u banjalučkom Okružnom sudu iznoseći završne riječi na suđenju Macuri, optuženom za terorizam. Macura je prva osoba koja je u Srpskoj optužena za ovo djelo, a na optuženičku klupu dovela ga je prijeteća poruka u vezi sa manifestacijom “Zimzograd”. Veličajući se kao heroj napisao je da će na sebe staviti veću količinu eksploziva C4, doći u “Zimzograd” i raznijeti se. U poruci je naveo da na sebe bez problema može da natovari 150 kilograma eksploziva, a da niko ne posumnja. Napisao je još: “Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakije, primitivizma, droljetina i svih ostalih pi..... Po meni će se škole zvati.”

- Dokazima je nesporno utvrđeno da je počinio djela za koja ga tereti optužnica i da ga treba osuditi. Njegova poruka je shvaćena ozbiljno i on je zaprijetio da će sebe i druge ljude ovesti u smrt. Poruka je jeziva, uznemirujuća i prijeteća - kazao je Glamočanin i dodao je da je prijetnja napisana u vrijeme kada se dešava terorizam u svijetu onako kako je opisao.

S druge strane advokat Simić kaže da spornu poruku većina nije shvatila ozbiljno, sem onih kojima je ugrožen biznis.

- Tu poruku je lajkovala čak 41 osoba. Niko to nije prijavio policiji, samo organizatori manifestacije, jer je ugrožen njihov posao. Poruka optuženog je vid sarkazma i ironije, da iskaže nezadovoljstvo pomenutom manifestacijom, na kojoj se ne promoviše kultura. Banjaluka je s tim postala grad piva, ćevapa i dima - kazao je Simić.

Nakon iznošenja završnih riječi izricanje presude Macuri sudija Snježana Kudrić zakazala je za ponedjeljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana