Akcija SIPA u Sarajevu:Osumnjičeni bivši premijer, ministar i direktor

GS
Akcija SIPA u Sarajevu:Osumnjičeni bivši premijer, ministar i direktor

SARAJEVO - Policijski službenici agencije za istrage i zaštitu (SIPA), danas su, u sklopu operativne akcije “Magnet”, na području Sarajeva započeli pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na više lokacija.

Navedene aktivnosti, kako su naveli u SIPA, sprovode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zloupotreba položaja ili ovlašćenja propisana Krivičnim zakonom FBiH.

-Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo a u saradnji sa Federalnom upravom policije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo -dodali su u SIPA.

Portal Kliks saznaje da su predmet akcije javne nabavke na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Osumnjičeni su bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović, bivši premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić (SDP), bivši kantonalni ministar zdravstva Zlatko Vuković (SDP) i radnica KCUS-a Muvedeta Čedić.

Gavrankapetanović je bio na čelu KCUS-a skoro 12 godina, do 2012. godine.

Musić je bio kantonalni premijer od 2011. do 2012. godine, a u istom periodu je Vuković bio na čelu Ministarstva zdravstva.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je ranije sumnjičilo Gavrankapetanovića da je u periodu od 2004. do 2010. godine nesavjesnim poslovanjem oštetio KCUS za 23,5 miliona maraka jer je, između ostalog, sklapao štetne ugovore u postupcima javnih nabavki.

Tužilaštvo ga još sumnjiči da je u KCUS nezakonito zaposlio 260 osoba, da je sa pojedinim uposlenicima zaključivao menadžerske ugovore te da je prikrivao gubitke u poslovanju klinike. Tužioci su ga teretili da je takvim postupcima ostvario imovinsku korist.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana