Nastavak suđenja specijalcima MUP-a RS: Pucali kraj glave svjedoku tražeći novac

Nebojša Tomašević
Nastavak suđenja specijalcima MUP-a RS: Pucali kraj glave svjedoku tražeći novac

Banjaluka - Kofere s novcem, iz kojeg su prema optužnici bivši specijalci MUP-a Srpske i saradnici oteli oko 617.000 KM, radnik agencije “Sektor sekjuriti” Božo Ilić otvorio je jer su mu, kako tvrdi, pljačkaši prislonili pušku na potiljak i prijetili da će ubiti kolegu vozača Đurađa Bajića.

Ilić je svjedočio u banjalučkom Okružnom sudu kao svjedok republičkog tužilaštva na ponovljenom suđenju bivšim specijalcima Vladanu Maliću (35), Goranu Parašu (30) i Aleksandru Popoviću (32), te njihovom saradniku Olegu Bandi (33). Njima se sudi po treći put. Ilić se prisjetio da su na dan pljačke prevozili novac Unikredit banke u Gradišku na granicu s Hrvatskom.

- Dok smo se vozili auto-putem u blindiranom “mercedesu” odnosno “blindi” vozač Đurađ Bajić je počeo da gubi kontrolu, jer je pukla guma. Čim smo stali, ispred nas se zaustavio zeleni “audi” iz kog su izašli maskirani pljačkaši s automatskim puškama i počeli da pucaju u šajbu. Govorili su “izlazite vani”, prštalo je staklo. Bajić je kazao da je ranjen, pa smo izašli - kazao je Ilić.

Dodao je da je, čim su otvorili vrata, vidio cijev puške ispred sebe na 40 centimetara, te da je pljačkaš ispalio hitac pored njega unutra u vozilo.

- To me je uplašilo, a kad sam izašao, vidio sam tri kofera s novcem napolju. Govorili su Bajiću “otvaraj kofere, ubićemo te”. Rekao sam “ključevi su kod mene” i bio sam prisiljen da ih otvorim - kazao je Ilić i pojasnio da su četiri kofera s novcem bila u trezoru “blinde”, a četiri u prostoru za posadu, te da su iz njih pljačkaši uzeli novac.

Prema njegovim riječima, koferi su bili u ležištima zvanim “rekovi”, ali oni u kabini nisu bili pričvršćeni i pridržavao ih je pratilac Uroš Tolimir. Ilić je kazao da nije znao da li je neki kofer bio prazan. Tokom suđenja optuženi Paraš se požalio da mora do toaleta, pa je sudija Snježana Kudrić napravila pauzu, ali i upozorila ga da ne može da prekida suđenje kako hoće i da mu se to ne ponavlja. Advokat Jovišević je na izlasku iz sudnice prokomentarisala da se optuženima ne da ni da obave fiziološke potrebe.

Optužena četvorka do sada je dva puta osuđivana u Okružnom sudu Banjaluka zbog pljačke novca iz kombija agencije “Sektor sekjuriti”. Obje presude ukinuo je Vrhovni sud RS, a posljednjom presudom bili su osuđeni na 40 godina zatvora. Nakon ukidanja te presude Vrhovni sud RS je slučaj vratio na novo suđenje novom vijeću. Ukinutom presudom Malić, Paraš i Popović bili su osuđeni na po deset i po, a Banda na osam i po godina zatvora. Prema optužnici, oni su 22. septembra 2015. napali kolonu od tri vozila agencije “Sektor sekjuriti”, koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke, te pucajući iz automatskih pušaka i prijeteći ručnim raketnim bacačem “zolja” oteli novac.

Koferi

Odbrana optuženih specijalaca prigovorila je da novac nije bio pravilno obezbijeđen.

- Prema pravilima svi koferi s novcem trebalo bi da budu u trezoru, a svjedok Božo Ilić kaže da nisu bili. On je svjesno ili nesvjesno postupio suprotno pravilima, te novac nije bio obezbijeđen. Takođe zna se da pratnja nikad ne nosi dva ključa kojima se otvaraju koferi već jedan bude kod njih, a jedan kod onih koji to preuzimaju. U ovom slučaju Ilić je imao oba ključa. Dokumentacija koja je pratila novac nije izuzeta već je nju, kako kaže Ilić, vratio u banku - kazala je advokat Jasminka Jovišević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana