Na provjeri računi i imovina inspektora

Nebojša Tomašević
Na provjeri računi i imovina inspektora

BANjALUKA - Tužilaštvo Republike Srpske otvorilo je finansijsku istragu protiv policijskih inspektora Nenada Grujića i Jelene Florjan, osumnjičenih za primanje mita, kako bi se utvrdilo s koliko imovine raspolažu i da li su je stekli na zakonit način, potvrđeno je „Glasu Srpske".

Grujića i Florjan terete da su uzeli 20.000 KM mita od direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislava Vidića kako bi "sredili" obustavu istrage koja se protiv njega vodi zbog navodnih malverzacija.  Novčanice koje su uzeli bile su označene, a njih dvoje vodilo je istragu protiv Vidića na osnovu anonimne prijave. Navodno su ga duže vremena maltretirali i prijetili mu istragom te tražili  mu 30.000 KM zauzvrat da bi ga amnestirali odgovornosti. Prema našim saznanjima u ovom  slučaju saslušan je i tužilac koji je bio zadužen za tu istragu, kao i dva policijska načelnika, koji su vođeni i na poligraf. Svi oni su dobili status svjedoka. Grujić i Florijan uhapšeni utorak i za njih je Republičko tužilaštvo zatražilo jednomjesečni pritvor. Ročište o tom prijedlogu održano je danas u Okružnom sudu u Banjaluci na kome je republički tužilac Svjetlanka Bijelić obrazložila svoj zahtjev za pritvor.

- Radi se o teškom krivičnom djelu i o inspektorima sa kojima neposredno sarađujemo. Ovakvi predmeti pogađaju tužilaštvo i policiju. Kakvu poruku bi poslali javnosti poslali kada bi njih, u odnosu na bilo koje druge osumnjičene, pustili na slobodu - rekla je Bijelić

Izričito se protivila prijedlogu odbrane da im se odrede mjere zabrane.

Osumnjičeni Grujić i njegov branilac Željko Višić protivili su se pritvoru jer smatraju da zato nema osnove.

Grujić je pojasnio da je predmet zasnovan na dokazima koji se ne mogu dovesti u međusobnu vezu.

- To su oduzeti novac, Vidićev iskaz, tonski i video snimak primopredaje novca, nadzor telekomunikacija između njega i Florijan. U prijedlogu nigdje nije navedeno da li ti dokazi potvrđuju Vidićevu izjavu, koja je glavni dokaz. On je u jednom predmetu osumnjičeni, a u drugom informant. Mi smo postupali kao službena lica, po nalogu tužilaštva, na osnovu anonimne prijave koja je protiv Vidića podnesena sa više od 30 navodno počinjenih krivičnih dela - rekao je Grujić dodajući da se nigdje ne navodi kad je zahtjevan ili tražen poklon, odnosno mito.

Banilac Florjanove advokat Slavica Graorac navela je da je prijedlog za pritvor neosnovan i paušalan.

- Nema dokaza da je Florjan primila mito,  postoje samo indicije i pretpostavke. Težina djela ne može biti osnov za određivanje pritvora. Tokom pretresa njenog stana pronađen je i oduzet veći iznos novca, a to su kreditna sredstva - rekla je Graorac, prilažući kao dokaz ugovor o kreditu i potvrdu o isplati 17.000 KM.

Saznajemo da je tokom istrage Branislav Vidić sarađivao s policijom i Nenadu Grujiću je predao kovertu sa označenim novcem, što je dovelo do njegovog hapšenja. Vidić je naklon toga čak otišao u kancelariju Jelene Florjan u Policijsku upravu  Banjaluka gde ga je ona saslušavala u svojstvu osumnjičenog, nakon čega je i uhapšena, dok je kancelarija koju je delila sa Grujićem pretresena i iz nje su izuzeti svi dokumenti i računar.

Anonimna prijava

Iz banjalučkog Okružnog tužilaštva "Glasu Srpske" je potvrđeno da je 11. avgusta 2017. godine protiv Branislava Vidića dostavljena anoninma priajva zbog sumnje da je počinio zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

- Postupajući tužilac dana 24. avgusta 2017. godine, uputio  zahtjev PU Banjaluka, za provjerama navoda podnesene krivične prijave. Ovom Tužilaštvu do sada nije dostavljen izvještaj o postupanju u navedenom predmetu-rekli su u OJT Banjaluka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana