Muća i Zvijer drogirani bježali od policije

Nebojša Tomašević
Muća i Zvijer drogirani bježali od policije

Banjaluka - Mustafa Hasanbašić, zvani Muća (41), iz Tešnja, koji je pucao na policijsku patrolu i oteo taksi vozilo, te njegov sugrađanin Benjamin Ćostović, zvani Zvijer (22), bili su drogirani kada su bježali nakon napada na dobojske policajce.

Protiv njih je Republičko tužilaštvo nedavno podiglo optužnicu u kojoj se navodi da su u trenutku kada ih je 9. marta uočila policija konzumirali spid i amfetamin. Kako stoji u ovom dokumentu, oni su stajali pored “golfa 5” u mjestu Glavica kod Doboja, gdje su konzumirali, ali i prepakivali narkotike radi dalje prodaje. Droga je, navodi se, bila Hasanbašićevo vlasništvo. U patroli su bili policajci Nermin S. i Almir Z, koji su im prišli.

- Kada je vidio policiju, Hasanbašić, za kojim je bila raspisana potjernica zbog izbjegavanja zatvorske kazne, počeo je da bježi. Odbacio je torbu iz koje je izvadio pištolj, a u njoj je ostavio nekoliko paketića spida. Policajci su mu naredili da stane, a on se okrenuo i ispalio hitac prema njima - piše u optužnici.

Dok je Hasanbašić bježao, dodaje se u optužnici, Ćostović je prišao policajcima i pesnicom udario Nermina S, usljed čega je Nermin iz pištolja nehotice ispalio hitac. Nakon toga, Ćostović ga je napao i pokušao da mu otme oružje, ali su policajci uspjeli da ga savladaju. Hasanbašić je pobjegao i uspio da dođe do poznanice u Doboju koja je pozvala taksi za njega. Nakon dolaska vozila, Hasanbašić je taksisti Zdravku G. rekao da ga vozi u mjesto Prijedel. Tokom vožnje naišli su na policijski punkt i Hasanbašić je pištoljem zaprijetio taksisti da ga obiđe i ne staje. Kada je vidio da vozilu prilazi policajac, on je taksistu istjerao i sjeo za volan te pobjegao. Policajac Stanko Đ. je zapucao na vozilo, ali je Hasanbašić otišao. Dolaskom u Rajčevo na području Zeničko-dobojskog kantona izašao je iz vozila i krenuo pješice, a otkriven je u mjestu Palučak kod Jablanice, gdje je uhapšen. Optužnica Hasanbašića tereti za pokušaj ubistva, prinudu, nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija i neovlašćenu proizvodnju i promet droga. Ćostoviću su na teret stavljeni pomoć počiniocu poslije izvršenog krivičnog djela, pokušaj ubistva i sprečavanje službenog lica u obavljanju dužnosti.

Ubio Italijana

Mustafu Hasanbašića je Vrhovni sud FBiH pravosnažno osudio 2007. godine na sedam godina robije jer je 1997. u Cirihu ubio Italijana Đuzepea Sidu, da bi potom izvršio krađu, te pobjegao. Benjamin Ćostović nije osuđivan, a protiv njega se vode dva sudska postupka zbog posjedovanja i omogućavanja uživanja droge. Poslije potvrđivanja optužnice Republičko tužilaštvo je zatražilo da im bude produžen pritvor. Tome su se protivili njihovi advokati Goran Nešković i Damir Sprečo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana