Modriča: Lokalizovan šumski požar u Tolisi

Srna
Modriča: Lokalizovan šumski požar u Tolisi

MODRIČA - Šumski požar u mjestu Tolisa kod Modriče lokalizovan je i stavljen pod kontrolu, potvrdio je Srni rukovodilac Teritorijalne vatrogasne jedinice Modriča Dragan Stjepanić.

Stjepanić je rakao da su se gašenju požara, koji se juče oko 14.00 časova sa poljoprivrednog zemljišta proširio na šumu, priključili stanovnici Tolise.

"Požar nije prijetio domaćinstvima, a gašenje je bilo otežano zbog nepristupačnog terena i vjetra", rekao je Stjepanić.

On je naveo da su od početka poljoprivrednih radova modrički vatrogaci intervenisali 10 puta na otvorenom prostoru, od ukupno 55 intervencija u ovoj godini.

"Uzrok požara na otvorenom prostoru najčešće je ljudska nepažnja", dodao je Stjepanić.

Sokolac

- Na području opštine Sokolac na lokalitetu Leava-Pojišta u toku je sanacija šumskog požara koji je u dva navrata zahvatio površinu oko pet hektara, a ugašen je požar na Babinskom brdu, na lokalitetu Rogota, gdje je vatra zahvatila oko 10 hektara šume, rekao je Srni vršilac dužnosti direktora sokolačkog Šumskog gazdinstva /ŠG/ "Romanija" Strahinja Bašević.

Bašević je naglasio da je požar na području Leava-Pojišta izbio juče oko 15.00 ugašen poslije 19.00 časova, te da se ponovo pojavio novi požar u blizini oko ponoći, a jutros u njegovom saniranju pomažu zaposleni u Radnoj jedinici "Studena Gora".

On je naveo da su u oba slučaja gorjela pojedinačna visoka stabla šume, da je nastala manja materijalna šteta, te da je u gašenju ovih požara varogascima pomagalo tridesetak radnika Šumskog gazdinstva "Romanija".

Prema njegovim riječima, Šumsko gazdinstvo "Romanija" u saradnji sa Policijskom stanicom Sokolac podnijelo je jednu prijavu za prekršajni nalog, a pod istragom su ostali slučajevi vezani za povećan broj požara na području kojim gazduje ova organizaciona jedinica "Šuma Srpske".

Koordinator za stručnu obuku i usavršavanje u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici grada Istočno Sarajevo Nikola Šarac rekao je Srni da je juče cjelokupno Vatrogasno odjeljenje Sokolac angažovano na gašenju šumskog požara po dvije dojave na lokalitetu Leava-Pojišta uz put Sokolac-Han Pijesak i da je sanacija u toku.

On je dodao da su vatrogasci juče ugasili požar poslije 19.00 časova i na Babinskom brdu, lokalitet Rogota, gdje je gorjela šuma, na gašenju zapaljenog smeća u Ulici Marka Ećimovića u Sokocu u kasnim večernjim časovima i u naselju Brezjak, gdje je zapaljenja suva trava.

Šarac je rekao da sokolački vatrogasci ne bi mogli sami ugasiti sve požare koji se pojavljuju u posljednjih nekoliko dana bez pomoći radnika lokalnog gazdinstva "Romanija". Vatrogasno odjeljenje Sokolac djeluje u okviru Teritorijalne vatrogasne jedinice grada Istočno Sarajevo.

Doboj

Na području grada Doboja u tri požara izgorjelo je više od 100 dunuma trave i niskog rastinja, saopšteno je iz Policijske uprave Doboj. Požare su juče lokalizovali pripadnici Teritorijalne vatrogasne jednice Doboj. Povrijeđenih lica nije bilo

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana