Mito odvelo inspektora iz Srebrenice iza rešetaka

Nebojša Tomašević
Mito odvelo inspektora iz Srebrenice iza rešetaka

Banjaluka - Ekološki inspektor u opštini Srebrenica Ilijas Begić (58) osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na dvije godine i četiri mjeseca zatvora zbog primanja mita od 2.500 KM i falsifikovanja ili uništavanja službene isprave.

Presudu je izrekao sudija Pane Gavrić koji je istakao da je optuženom izrečena minimalna kazna za primanje mita od dvije godine, a za falsifikovanje osam mjeseci zatvora.

- Te kazne su mu objedinjene u jedinstvenu, kojom će se postići svrha kažnjavanja. Na osnovu dokaza utvrđeno je da je optuženi počinio djela za koja ga terete. Sud je cijenio činjenicu da optuženi nije osuđivan i da je povratnik u Srebrenicu - pojasnio je sudija Gavrić.

Prema presudi, Begić je u više navrata tražio i uzeo 2.500 KM mita od direktora poslovnice firme “Master frigo” u Skelanima kod Srebrenice Milisava Jovanovića. To je učinio da ne bi kaznio preduzeće i kako bi sakrio uočene nepravilnosti. Begić je tokom kontrole firme Jovanoviću kazao da mu je nepotpuna dokumentacija i da preduzeće može kazniti s 20.000, a odgovorno lice sa 3.000 KM, ali da sve može biti sređeno za 500 KM.

- Kada mu je Jovanović dao novac, Begić je kazao da će biti miran godinu, da ga neće niko kontrolisati. Po povratku u opštinu Srebrenica sačinio je zapisnik o kontroli u kome je naveo da je sve u redu i koji je potpisao umjesto Jovanovića falsifikujući njegov potpis - navodi se u presudi.

Dodaje se da je poslije nekog vremena Begić ponovo došao u kontrolu i iz firme uzeo tri vreće krompira, a Jovanoviću rekao kako treba da mu da još 2.000 KM i da će onda biti miran naredne četiri godine. Našli su se u Konjević Polju gdje mu je Jovanović dao novac, poslije čega je Begić uhapšen.

Branilac optuženog Gordan Jovišević najavio je žalbu na presudu jer smatra da njegov klijent nije počinio krivična djela za koja ga tereti optužnica. Tokom postupka Begić je svoje ponašanje pravdao vjerom govoreći da ona oštro brani kamatarenje i uzimanje mita. Isticao je i da je s Jovanovićem zaključio ugovor o kooperaciji za otkup voća i da je taj novac dobio za to, a ne kao mito.

Krivičnim zakonikom RS za primanje mita predviđena je kazna od dvije do 10 godina zatvora, a za falsifikovanje ili uništavanje službene isprave do pet godina.

Zabrana

Osim zatvorske kazne Ilijasu Begiću izrečena je zabrana obavljanja poslova ekološkog inspektora u trajanju od tri godine nakon pravosnažnosti presude. Presudom je odlučeno da mora vratiti 500 KM Milisavu Jovanoviću koje je uzeo kao mito. Sudskim rješenjem od njega će biti oduzeto i 2.000 KM koje mu je dao Jovanović, a radi se o novcu Republičkog tužilaštva kome će i biti vraćen. Taj novac je pronađen prilikom hapšenja Begića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana