Milion od reklama otišao na akontacije

Nevena Bunić
Milion od reklama otišao na akontacije

Banjaluka - Bivša direktorica u banjalučke filijale “Sarajevo osiguranja” Biljana Grujić iz Banjaluke osumnjičena je da je zloupotrebama ojadila ovo preduzeće za 1.130.000 KM, saznaje “Glas Srpske”.

Banjalučanka je prijavljena Okružnom tužilaštvu  zbog sumnje da je od oktobra 2013. do marta 2015.  godine zloupotrijebila službeni  položaj i ovlašćenja.

To je radila tako što je zaposlenima u filijali naredila da prilikom osiguravanja automobila, istovremeno popunjavaju i ugovore o zakupu prostora za isticanje reklame osiguranja na vozilima. Klijenti, odnosno vlasnici automobila,  trebalo je da budu plaćeni za ovu uslugu. 

- Ta suma se unosila u zaključeni ugovor i kao takva je trebalo da bude uplaćena na račune osiguranika, odnosno klijenta, što nije rađeno. Novac je umjesto toga uplaćivan kao akontacija na račun zaposlenih - navela je portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović.

Dodala je da su ovi iznosi po nalogu osumnjičene u poslovnim knjigama knjiženi kao troškovi osiguranja, što je protivno propisima i poslovanju.

- Tako  je osiguravajućoj kući nanesena šteta od  1.130.370 KM, koliko su zaposleni nezakonito zaradili - navela je Markanovićeva.

U “Sarajevo osiguranju” juče nismo uspjeli da dobijemo odgovor koji radnici su protivpravno zaradili pomenutu sumu i kako su ove zloupotrebe otkrivene.

- Ne želimo ništa da komentarišemo jer je istražni postupak u toku - rekli su u “Sarajevo osiguranju”.

Radnica koja se javila na telefon filijale osiguravajuće kuće u Banjaluci samo je potvrdila da Grujićeva više od tri godine ne radi kod njih.

Iako smo nastojali juče nismo uspjeli ni da dobijemo komentar Grujićeve.

Kazne

Prema krivičnom zakonu Republike Srpske osoba koja zloupotrijebi ovlašćenja u privredi i tako pribavi veliku zaradu, ili takvim djelom napravi veliku štetu biće kažnjena zatvorom.

- Zaprijećena kazna za ova djela su od jedne do deset godina zatvora - navedeno je u Krivičnom zakonu RS.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana