Milići: Poginuo rudar

Nebojša Tomašević
Milići: Poginuo rudar

Milići - Rudar Zoran Dukić (44) je poginuo, a Teufik Memišević (49) teško je povrijeđen u odronu rude u jami "Braćan" rudnika "Boksit" u Milićima, u mjestu Palež kod Milića.

Tragedija se dogodila u utorak oko 20.35 časova u vrijeme kada su rudari radili sa specijalnim alatima za bušenje.

Povrijeđenog rudara su poslije 15 minuta od prijave nesreće izvukle kolege, koje su tu stigle nakon što su pozvane u pomoć.

Memišević je prevezen u Dom zdravlja u Milićima, a zatim u Medicinski centar u Zvorniku, poslije čega je upućen na liječenje u Univerzitetsko-klinički centar Tuzla.

Tijelo nastradalog Dukića izvučeno je ubrzo nakon što je  zatrpan rudom.

Iz CJB Bijeljina, navodeći inicijale rudara Dukića i Memiševića, saopšteno je da je do nesreće došlo na dubini od oko 300 metara. Kazali su da je jedan rudar preminuo na mjestu nakon što ga je zatrpala ruda.

Istakli su da je obaviješteno i Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, koje je rukovodilo uviđajem i vodi istragu o uzrocima nesreće.

Prema nezvaničnim informacijama, na rudara je pala ruda u obliku ploče od oko jednog kubnog metra, sa oko tri metra visine.

- Ta ploča pala je rudaru Dukiću direktno na glavu i usmrtila ga. Drugog rudara su udarili dijelovi te ploče - rekao je izvor blizak istrazi.

Iz kompanije "Boksit" u Milićima saopšteno je da se nesreća dogodila tako što se dio rude sa stropa obrušio na dva radnika, koji su radili čekićima za bušenje na čelu radilišta.

- Poginuli Zoran Dukić po zanimanju je bio KV radnik rudarske struke, sa više od 11 godina radnog staža, od čega deset godina na poslovima jamskog radnika. On je nedavno počeo da radi u  kompaniji. Povrijeđeni Teufik Memišević ima više od 12 godina radnog staža na poslovima jamskog kopača - navodi se u saopštenju kompanije "Boksit".

Naveli su da su obojica rudara iskusni radnici i radili su na uobičajenim poslovima na način kako se to čini u podzemnoj eksploataciji.

- Nadležni organi će utvrditi šta je stvarni uzrok nesreće. Radovi u jami izvode se prema projektnoj dokumentaciji i uputstvima o radu i do sada nije bilo incidentnih situacija - rekli su u Kompaniji "Boksit" iz Milića.

Kazali su da je ovo u 55 godina dugoj istoriji kompanije druga nesreća u kojoj je neko od radnika poginuo u neposrednoj rudarskoj proizvodnji.

Poginuli Zoran Dukić u rudniku "Boksit" Milići zaposlio se prije dva mjeseca. Kao rudar je radio i u Africi i  Gvineji. Iza njega su ostali supruga i dvoje djece, kćerka i sin, oboje srednjoškolci.

Povrijeđeni

Povrijeđeni Teufik Memišević zadržan je na liječenju u Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli.

On je zadobio povrede grudnog koša, prelom lijeve ruke i lijeve noge.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana