Milić negira priznanje ubistva “dječaka s planine”

Nebojša Tomašević
Milić negira priznanje ubistva “dječaka s planine”

Banjaluka - Ilija Milić (71) iz Kotor Varoša, koji je bio osuđen na 16 i po godina robije zbog ubistva komšije Vasilja Kneževića (35), poznatog kao “dječak s planine” i pokušaja ubistva njegovog oca Nedeljka (87), sada tvrdi da nije priznao da je počinio zločin onako kako je navedeno tokom ranijeg postupka i da nije sposoban za suđenje.

Miliću se ponovo sudi jer je Vrhovni sud Republike Srpske nedavno ukinuo presudu, kojom je osuđen, zbog bitnih povreda krivičnog postupka. Optuženi  je na početku ponovljenog procesa u banjalučkom Okružnom sudu kazao da boluje od epilepsije i zatražio odgodu suđenja. Njegov advokat Jovo Pilipović tražio je izuzeće sudskog vijeća koje sudi njegovom branjeniku, ali je taj zahtjev odbijen.

- Vaše sudije ne poštuju odluku Vrhovnog suda RS koji je konstatovao da suđenje mom branjeniku nije bilo pravično. Moja žalba je uvažena i presuda ukinuta jer je utvrđeno da Milić nije mogao priznati krivicu onako kako je to navedeno - kazao je Pilipović.

Predsjednik sudskog vijeća, sudija Snježana Kudić istakla je da postoje dokazi da je Milić priznao krivicu više puta i to u prisustvu advokata.

Tužilac Dijana Kukobat protivila se odgađanju ponovljenog suđenja u ovom slučaju jer smatra da optuženi može da prati suđenje. Nakon kraćeg vijećanja iza zatvorenih vrata Sud je odlučio da ponovljeno suđenje ipak odgodi za početak oktobra.

Prema  ukinutoj presudi Milić je Kneževića usmrtio 10. aprila prošle godine u selu Kruševo Brdo kod Kotor Varoša. Tog dana se sakrio iza bukve u blizini lokalnog puta u zaseoku Potok i sačekao da Knežević naiđe, jer je znao da on tuda goni goveda na pašu. Kada je naišao u njega je ispalio rafal iz automatske puške i usmrtio ga. Nakon toga otišao je kući,  pozvao policiju u Kotor Varošu i rekao da je ubio Vasilja, a zatim je s puškom otišao do kuće oca ubijenog mladića Nedeljka Kneževića. Tokom prilaska kući uočio je Nedeljka i odmah ispalio rafal prema njemu. Kako je navedeno u optužnici, tada ga je Nedeljko pitao “Je li ti mene gađaš?”, a napadač mu je odgovorio “Na tebe pucam, tebe gađam”, nakon čega je Nedeljko pobjegao u kuću nepovrijeđen.

Heroj

Za pokojnog Vasilja Kneževića, koji nije bio oženjen, svi koji ga poznaju kažu da je bio  heroj i junak.

- On je naš heroj! Za njega su svi znali. To je bio veliki borac, koji je živio od stočarstva, desetine goveda je držao i oca starog hranio. Bio je mučenik. Jednu šaku nema, izgubio ju je u nekoj eksploziji. Uprkos tome nikad se predao nije - pričali su ranije skoro svi mještani Kruševa Brda.

Ubijeni Vasilj držao  je konja i više od 30 goveda od kojih je prije nego je ubijen prodao 16. Prema njihovim riječima, za Vasilja je čula i britanska princeza Dajana. Ona je kažu, mještani, htjela da dođe da ga posjeti kada je čula kako se on bori i živi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana