Maloljetni serijski pljačkaš iz Banjaluke ukrao 23.500 KM

Nebojša Tomašević
Maloljetni serijski pljačkaš iz Banjaluke ukrao 23.500 KM

Banjaluka - Sedamnaestogodišnji F. Ž. iz Banjaluke osumnjičen je da je od aprila prošle do decembra ove godine, prijeteći nožem, opljačkao čak pet sportskih kladionica, poštu, prodavnicu i market “AS” i oteo oko 23.500 maraka, saznaje “Glas Srpske”.

Među njegovim žrtvama bila je i trudnica, a radnicu jedne sportske kladionice natjerao je da se skine i dirao je po grudima. Maloljetnik je saslušan u policiji i pred svojim advokatom priznao je da je počinio krivična djela za koja ga terete.

- On je priznao da je to učinio i protiv njega će se voditi postupak prema Zakonu o maloljetnicima. Ranije nije dolazio u sukob sa zakonom. Ne mogu vam više ništa reći radi zaštite istrage - kazao je advokat Đorđe Stojaković, koji brani maloljetnog F. Ž.

Najviše novca ovaj pljačkaš je oteo u svom posljednjem pohodu, nakon kojeg je i otkriven 15. decembra. Tada je iz marketa “AS” u banjalučkom naselju Starčevica, prijeteći nožem, od radnice oteo 8.400 KM. On je radnici prišao s leđa i pod vrat joj stavio oštricu noža tražeći novac. Kada mu je prestravljena prodavačica rekla da je njena kasa već ispražnjena, razbojnik se okrenuo prema drugoj radnici i prijeteći da će joj zaklati koleginicu od nje zatražio da isprazni svoju kasu, što je ona uradila. Maloljetnik je zgrabio novac i krenuo da bježi, ali ga je sreća izdala jer se na izlazu iz marketa sudario s policajcem koji nije bio na dužnosti.

On je uz pomoć drugog kolege, koji mu je pritrčao u pomoć, savladao pljačkaša, kojeg su zadržali do dolaska patrole. Nakon hapšenja, tokom istrage je utvrđeno da je ovaj sedamnaestogodišnjak počinio još sedam razbojništava. Utvrđeno je da je 12. januara opljačkao poštu u Vrbanji, iz koje je oteo oko 5.000 KM. Izvor blizak istrazi je kazao da se sumnja da je u ovoj pljački imao pomagače, ali to nije želio da potvrdi tokom ispitivanja. Maloljetnika terete i za ovogodišnje pljačke sportskih kladionica “Bet lajv” i “Njnjin”, kao i za tri pljačke kladionice “Vilijams”, sve na području Banjaluke, iz kojih je oteo oko 6.100 KM. Maloljetnik je priznao i pljačku prodavnice “Valentino” u banjalučkoj ulici Siniše Mijatovića, u koju je upao 3. aprila prošle godine i prijeteći nožem oteo oko 4.000 KM. U ovoj prodavnici je radila trudnica, koja je nedugo nakon toga imala spontani pobačaj. Vjeruje se da je pobačaj bio posljedica pretrpljenog stresa i straha, ali se to nikada nije moglo dovesti u vezu s pljačkom. Osim maloljetnika, banjalučka policija tokom ovog mjeseca otkrila je i uhapsila tri razbojnika koji su završili iza rešetaka. Uhapšeni su Radomir Tomić zvani Džaja, Bogdan Vajukić (20) i Radojica M.

Tomića terete da je 11. decembra napao svog stanodavca P. S (81), koji je spavao u svojoj sobi, te ga pretukao i oteo 100 KM, a tada je ukrao i automobil “kija”. Vajukića terete da je u srijedu na lokalnom putu u selu Miloševci svojim “golfom” kod Laktaša presreo S. Ć, koji je bio za volanom “mercedesa”, te ga brutalno pretukao i oteo mu 500 KM. Vajukić je žrtvu ugurao u svoj auto, ali ga je kasnije izbacio iz vozila i ostavio na putu na debelom minusu. Radojicu M. povezuju sa pljačkom austrijskog penzionera Ostoje Milakovića (80) u njegovoj kući u selu Kmećani kod Banjaluke, kojem su pljačkaši polomili vilicu. Zbog ovog razbojništva pritvoren je državljanin Srbije Predrag Ivanović (25) iz Užica, a privođen je i maloljetni M. B, koji je pušten da se brani sa slobode. U ovom slučaju traga se za Lazarem P. (24) iz Užica. Oni su od Milakovića ukrali samo staru jugoslovensku novčanicu od pet miliona dinara, 20 šilinga i nešto sitnog novca. Policijska uprava Banjaluka saopštila je da su od 1. do 21. decembra rasvijetlili 11 razbojništava, koja su počinila četiri lica, od kojih je jedno maloljetno.

- U prethodnom periodu tri lica sprovedena su u nadležno tužilaštvo. Postupak prema maloljetniku se vodi u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima. Lica sumnjičimo da su opljačkali pet sportskih kladionica, dva marketa, poštu i tri stambena objekta. Sva djela su počinili maskirani, prijeteći nožem, oružjem ili silom. Ukupno su pričinili štetu od oko 24.100 KM - saopštila je policija.

Najveće pljačke maloljetnika

Prodavnica “Valentino” ukrao oko 4.000 KM

Pošta u naselju Vrbanja oteo 5.000 KM

Kladionica “Vilijams” ukrao oko 3. 600 KM

Market “AS” na Starčevici oteo oko 8.400 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana