Lažnim zapošljavanjem “oprali” 50 miliona KM

Agencije
Lažnim zapošljavanjem “oprali” 50 miliona KM

Sarajevo - Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv 32 osobe i četiri firme u predmetu “Zadruga” kojom ih tereti da su putem fiktivnih zapošljavanja oprali oko 50 miliona maraka.

Prema navodima optužnice, vlasnici Agencija za posredovanje pri zapošljavanju “Eslider” i “Leading” Enisa i Sanela Đalić su od 2010. do 2018. godine organizovali kriminalnu grupu koja je zaključivanjem fiktivnih ugovora sa više stotina firmi “oprala” 50 miliona maraka.

Navodi se da su Đalići zaključivali ugovore sa firmama o angažmanu studenata i đaka. Na osnovu ugovora firme su na račun agencija prebacivale novac, a pri tom niko od studenata i đaka nije bio stvarno angažovan. Novac uplaćen na račun agencija Đalići su podizali u gotovini te oko deset odsto zadržavali za sebe, a ostatak vraćali odgovornim osobama u tim firmama.

Na optuženičkoj klupi osim Đalića i njihovih firmi nalaze se i posrednici Husein Borišić, Hasan Lojo, Amela Lojo, Šaćir Suljić, Alija Prašović, Srđan Badrov, Ibrahim Karavdić, Samira Kušljugić te Selver Geko i njegova firma “Anadi” i Adnan Karahasan i firma “Simp-kompani” koje su obavljale knjigovodstvene poslove za agencije. Adnan Karahasan  je optužen i kao odgovorna osoba u firmi “Hromadžić-kompani”. Optužene su i odgovorne osobe u firmama “Mirbal”, “Obnova”, MHS, “Best and Tim”, “Sošal net”, “Deling”, “Elmaks-inžinjering”, “Sikra sekjuriti”, “Ans drajv”, “GPD Drina”, “Infosoft”,  “H and T tehnika” i “Pro. Med” Milan Bralović, Maja Bralović-Smit, Saliha Dervišević, Fahrudin Dervišević, Hadis Kustura, Ali Kadrić, Nihad Bilić, Alija Velagić, Gabrijel Delić, Senad Biberović, Omar Lačević, Alija Gadžo, Ejub Fako, Hajrudin Vlajčić, Dubravka Vukadin, Zijad Okanović, Melika Nezirovac, Danijel Burazorović i Azra Fajić.

Terete ih za organizovani kriminal, pranje novca, zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, falsifikovanje isprave i nedozvoljeno korišćenje ličnih podataka. Optužnica sadrži više od 3.500 stranica, predloženo je nekoliko hiljada materijalnih dokaza, a planirano je saslušanje 571 svjedoka i pet vještaka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana