Kriminal kao porodični biznis: Opasna braća sa debelim policijskim dosijeima

GS
Foto: Freepik

Braća Hofman, Vavić, Vukotić, Vidaković, Šaranović, Roganović... U kriminalnom svijetu, u nedostatku osoba od povjerenja ili možda nečeg drugog, osobe koje se odluče da uđu u kriminalne poslove najčešće sa sobom uvuku i osobe iz najuže familije.

Na području Balkana, osim braće Hofman koji su poslednji uzburkali javnost, najmanje pet porodica bavilo se kriminalnim poslovima, a dosijei su im puni različitih krivičnih djela.

Braća Miljan Vidović Hofman i Ljuban Vidović Hofman uhapšeni su u petak 10. novembra u beogradskom restoranu u tržnom centru u Beogradu.

Oni su uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivična djela – nasilničko ponašanje i zlostavljanje i mučenje. Osumnjičeni se dovode u vezu sa objavljenim snimcima na društvenim mrežama uznemirujuće sadržine, u kojima se vide nasilje i prijetnje. Na jednom od takvih snimaka, vidi se kako Miljan Vidović šamara konobara i udara ga u stomak u društvu dva muškarca. Snimak je nastao u jednoj vinariji na Fruškoj Gori.

Međutim, kako je Blic pisao, ovo nije prvi put da Braći Hofman im policija stavlja lisice na ruke.

Miljanu se već sudi za nanošenje teških tjelesnih povreda, dok njegov brat Ljuban u dosijeu ima krivično djelo – napad na službeno lice. Miljanu se sudi zbog sumnje da je 2021. godine ispred jednog restorana udarao muškarca rukama i nogama, te da mu je tada nanio teške tjelesne povrede. Miljan je bio i osuđen 2021. godine u Novom Sadu za isto krivično djelo i tada je osuđen na kućni zatvor.

Braća Vavić

Braća Aleksandar, Nikola i Đura dobro su poznati srpskoj javnosti po svojim punim dosijeima. Aleksandar je nekada bio navijač Crvene Zvezde, a zatim je prešao na partizanovu Južnu tribinu gdje je bio visokopozicioniran u navijačkoj grupi “Alkatraz”. Tu je bio i Đorđe Prelić a obojica su osuđena zbog ubistva francuskog navijača Borisa Tatona.


U februaru 2012. godine osuđen je jer je 2005. godine na Karaburmi ranio nožem Stefana Gajića zbog ižvrljanog grafita.

Srednji brat Nikola Vavić osuđen je 2018. godine na šest mjeseci kućnog pritvora uz elektronski nadzor zbog prebijanja djevojke ispred jednog beogradskog splava, a prve bilješke u dosiju datiraju iz 2008. godine kada je uhapšen zbog izazivanja opšte opasnosti.

Iduće godine privođen je zbog trgovine narkoticima i držanja oružja zbog čega je 2010. godine osuđen na tri i po godine zatvora.

Najmlađi brat Đura Vavić osuđivan je zbog više krivičnih djela. Uhapšen je 2011. godine zbog sumnje da je otimao dilere.

Braća Vukotić

Dok je Jovica Vukotić više puta dolazio u žižu javnosti zbog više pokušaja njegovog ubistva, što zbog veza sa manekenkama, starletama i kontaktima sa pjevačicama, njegov četiri godine stariji brat Igor Vukotić od očiju javnosti uspješno se krije već 11 godina.

Igor se nalazi na crvenoj Interpolovoj poternici zbog sumnje da je organizovao više likvidacija. On se često dovodi u vezu sa raznim krivičnim djelima, ponajviše švercom droge iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, mada konkretnih dokaza koji bi ga smjestili iza rešetaka nema.

U Podgorici mu se u odsustvu sudi da je bio jedan od vođa kriminalne grupe odgovorne za više različitih djela, među kojima i ubistva. Zajedno sa njim, sudi se i Ranku Raduloviću iz Nikšića, vođom grupe sa kojom su “škaljarci” blisko sarađivali.

Igoru Vukotiću se sa Jovanom, četiri godine mlađim bratom, sudilo i zbog pucnjave u diskoteci „Madam Coco” u Tivtu zbog čega je 2014. osuđen na sedam mjeseci zatvora.

Za to vrijeme, njegov brat je bio osumnjičen da je vođa škaljarskog kriminalnog klana.

On je u maju 2022. godine optužen da je podstrekivao ubistva svojih suparnika Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera.

U septembru 2018. godine Vukotić je uhapšen u turskom ljetovalištu Antalja i protjeran je u Srbiju gdje je optužen zbog korišćenja lažnog pasoša. Vukotić je rekao da je taj pasoš koristio jer se plašio za svoju bezbjednost. Sud ga je tada osudio na 15 mjeseci zatvora.

Jovica je pod istragom bio u Crnoj Gori 2016. godine zbog sumnje da je učestvovao u dva pokušaja ubistva – Vojina Stupara i Miloša Radonjića, kao i da je pucao na Tamaru Zvicer, suprugu vođe kavačkog klana Radoja Zvicera. Obe istrage obustavljene su u julu 2020. zbog nedostatka dokaza.

U decembru 2020. Vukotić je u Crnoj Gori optužen da je kao direktor firme „V2“ koja je držala butik odjeće izbegao da plati gotovo 23.000 evra poreza.

U februaru 2014. Vukotić je osuđen na godinu dana zatvora zbog pomaganja pri pokušaju ubistva u pucnjavi koja se dogodila čak dvanaest godina ranije – 2002. godine. Ovu kaznu, kako je sam ispričao, nije izdržao do kraja.

Jovica Vukotić ubijen je u Turskoj u septembru 2022. godine.

Braća Vidaković

Braća Vladimir (30) i Miloš Vidaković izgubili su život zbog kriminalnih poslova. Naime, Pančevac Vladimir pronađen je mrtav u Medeljinu u Kolumbiji 2019. godine, a njegov rođeni brat, Miloš, 2013. godine ubijen je u kriminalnom obračunu u Budvi. Ova braća bila su dobro poznati policiji.

Kada je riječ o Milošu, u njegovom kriminalnom dosijeu mogu se naći krivična djela kao što su – dilovanje narkoticima i nasilničko ponašanje, te se sumnja da je nakon njegove smrti brat Vladimir razgranao mrežu trgovine narkoticima što ga je i odvelo u Kolumbiju. Za Miloša je javnost prvi put čula 2004. godine kada je njega i još trojicu mladića zaustavila policija u Beogradu zbog divljačke vožnje. Kada su im policajci zatražili dokumenta, reagovali su burno, a ubrzo su nasrnuli na policajce. U tuči je povrijeđeno nekoliko službenih lica.

Godinu dana kasnije, Miloš je na Pančevačkom mostu izgubio kontrolu nad vozilom, probio zaštitnu ogradu i sletio na prugu, prilikom čega je nastradao njegov suvozač Zoran Lukić (24). Miloš je 2013. godine ranjen u beogradskom naselju Galenika, ali nakon incidenta odbio je saradnju sa policijom.

O njegovom bratu Vladimiru ima znatno manje informacija. Povezivan je sa dilovanjem narkotika, a operativni podaci pokazivali su da je Vladimir u Španiji posjedovao laboratoriju za uzgoj marihuane.

Braća Šaranović

Branislav i Slobodan Šaranović neizostavni su u priči o bratskim kriminalnim poslovima.

Njihovi počeci sežu u sedamdesete godine, iako je u tom trenutku Brana bio poznat u jugoslovenskom podzemlju, dok je njegov brat Slobodan bio jedan od najboljih studenata medicine u Jugoslaviji.

Međutim, ubrzo se pridružio bratu.

Iako podaci iz njihovih dosijea ne bi mogli da potkrepe priču da su jedni od najvećih kriminalaca na našim prostorijama, upućeni u dešavanja u podzemlju tada, tvrdili su da je to zbog podrške DB-a.

Ova braća su držala neke od najpoznatijih kazina, a biznis su ubrzo proširili na Srbiju, Crnu Goru, Njemačku, ali i Kongo. U njihovom vlasništvu bili su beogradski kazini “Slavija” i “Partizan”.

Branislav je ubijen 2009.godine, a Slobodan je ponudio sumu od milion evra za svaku informaciju koja bi mogla da dovede do ubica njegovog brata. U martu 2017. godine ubijen je i Slobodan gotovo na kućnom pragu.

Smatra se da su oba ubistva posljedica sukoba između zaraćenih porodica, Bojović i Šaranović.

Braća Roganović

Roganovići. Otac, dva brata i brat od strica bili su pripadnici jedne od po kriminalu najpoznatijih porodica u Crnoj Gori. Vladimir Roganović ubijen je 2018. godine u Beču nakon ručka u jednom restoranu. U Srbiji je Vladimir Roganović robijao zbog falsifikovanih dokumenata, a u domovini je trebalo da odsluži jednogodišnju kaznu zbog nelegalnog oružja. Bio je osumnjičen i za jednu lažnu dojavu bombe u diskoteci koju su držali ljudi bliski suparničkom klanu.

Njegov brat Duško Roganović dobro je poznat podzemlju Crne Gore. On je 2017.godine povrijeđen u ekspolziji bombe koja je bila podmetnuta ispod njegovog automobila.

On je inače osam godina proveo na robiji zbog ubistva vođe navijača Delija, Marka Vesnića i ranjavanja Ivana Markovića 2009. godine u Crnoj Gori.

Njihov treći brat Šćepan Roganović najmanje je poznat javnosti. On je uhapšen u Herceg Novom zbog zelenašenja.

On i još dva muškarca su navodno tada dali 21 osobi novac na kamatu i preko kamata zaradili oko pola miliona evra.

Braća Hrkman

Miloš Hrkman iz Rume, čiji je razgovor sa optuženim Aleksandrom Vučeljićem pušten na suđenju klanu Velje Nevolje, ime je koje je neretko u žiži pažnje javnosti i povezano sa brojnim incidentima.

Na suđenju klanu Belivuk – Miljković puštani su prisluškivani razgovori članova klana, među kojima je i jedan razgovor optuženog Vučeljića sa Milošem Hrkmanom. Oni pričaju o navijanju, a Hrkman govori kako “treba da završi neke provere u Rumi”.

Njemu se sudi za demoliranje “Komiteta”, hapšen je više puta, a ima i bogat dosije. Hapšen je zbog nasilničkog ponašanja, prinude, ugrožavanja sigurnosti… Pred tužilaštvom u Rumi je osuđen samo zbog nedozvoljenog nošenja oružja, na kaznu kućnog zatvora, prenosi SrpskaInfo.

Njegov brat Vukašin Hrkman porodično puni krivični dosije, a osuđivan je tri puta. Vukašin Hrkman je pred Osnovnim sudom u Rumi osuđen zbog teškog djela protiv bezbjednosti saobraćaja, nedozvoljenog nošenja oružja i krađe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana