Izgorjela kuća osmočlane porodice Budimlić u Cazinu

Nebojša Tomašević
Izgorjela kuća osmočlane porodice Budimlić u Cazinu

Banjaluka - Požar je za samo nekoliko minuta progutao kuću Ismeta Budimlića u Cazinu, pa je njegova osmočlana porodica ostala bez krova nad glavom.

Osmim ogromne štete tokom gašenja vatre lakše je povrijeđen Ismetov sin Mehmed, koji je u trenutku izbijanja požara bio sam u kući. Požar na kući Budimlića izbio je juče rano ujutro, kada su se, najverovatnije, zapalile elektroinstalacije.

Očevici su ispričali da se vatrena stihija brzo proširila na cijelu kuću i izbila na krov.

- Do dolaska vatrogasaca, koji su pozvani odmah po izbijanju požara, kuća je bila sva u plamenu. Vatrogasci su se nekoliko sati borili s vatrom, ali, nažalost, objekat je izgorio u potpunosti. Ljeto je prošlo, dolaze kišni dani, a ubrzo će i zima. Budimlići su sada bez krova nad glavom. Tuga i jad - kazao je jedan od komšija, koji nije želio da mu objavimo ime.

Porodica Budimlić trenutno je smještena kod komšije, privremeno, dok se ne snađu. Mještani Cazina su ispričali da ova porodica već duže vrijeme živi u teškim uslovima.

- Ionako su se borili da prežive, a sada su ostali bez svega što su godinama gradili. U svemu je sreća što niko nije stradao - rekla je jedna od komšinica Budimlića.

Požar je nanio veliku štetu i na imanju Živka Predojevića iz Podnovlja kod Doboja. Izgorjeli su mu štala sa sijenom, automobil i traktor.

Vatra je planula u nedjelju oko 16.15, a prema nezvaničnim informacijama, i u ovom slučaju prouzrokovale su je takođe neispravne elektroinstalacije.

Osim štale vatrena stihija je progutala i "golf 2", traktor, 350 bala sijena i slame, poljoprivredni i električni alat. Prema izjavi vlasnika objekta, ovim požarom pričinjena je materijalna šteta oko 35.000 maraka.

Izvor blizak istrazi je kazao da je vatra prvo izbila na nadograđenom drvenom dijelu štale, a potom se brzo proširila na susjedne nadstrešnice, gdje je bilo sijeno.

U Centru javne bezbjednosti Doboj, navodeći inicijale oštećenog, kazali su da je požar lokalizovan oko 18 časova.

- Vlasnik je uspio da spasi stoku, dok su traktor IMT 533, vozilo i poljoprivredni i električni alat izgorjeli zajedno sa objektom - kazali su u dobojskoj policiji.

Zgarišta

Ove godine na području Republike Srpske i BiH zabilježeno je nekoliko velikih požara na porodičnim objektima. Jun je bio najkritičniji. Početkom mjeseca u požaru su za samo sat izgorjeli kuća i štala Dragana Aćimovića u Rekavicama kod Banjaluke. Na sreću, on i njegova supruga uspjeli su da iz vatrene stihije izađu nepovrijeđeni, a štetu su procijenili između 70.000 i 100.000 maraka. Vatra je sredinom juna progutala i kuću supružnika Mile i Ruže Bogdanović u Sitnici kod Ribnika, dok je krajem mjeseca izgorjela kuća porodice Dragana Okilja u Ptičijaku kod Rogatice. Ni u ovim požarima niko nije povrijeđen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana