Izetu Hasanoviću i Hajrudinu Barjaktareviću za obljubu četiri i po godine

Nebojša Tomašević
Izetu Hasanoviću i Hajrudinu Barjaktareviću za obljubu četiri i po godine

Banjaluka - Hajrudin Barjaktarević i Izet Hasanović iz Gradiške osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno četiri i po godine zatvora zbog obljube Z. P. u noćnom klubu "Kreš" u Gradišci.

Hasanoviću je sud izrekao dvije i po, a Barjaktareviću dvije godine zatvora. Hasanoviću je u kaznu uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od jedan mjesec.

Prema presudi, oni su 7. juna 2013. godine seksualno iskoristili Z. P., koja je radila kao hostesa u noćnom klubu "Kreš" u Gradišci.

- U to vrijeme žrtva je bila pijana i oni su iskoristili njeno stanje nemoći da im pruži otpor. Prvo je Barjaktarević ušao u pomoćnu prostoriju u tom klubu gdje je bila Z. P., te je skinuo, prislonio uz frižider i obljubio, a nakon toga je izašao, ostavivši Z. P. na podu polugolu. Kada je on izašao, u tu prostoriju je ušao Hasanović, prišao Z. P. koja je ležala na podu bez donjeg veša, te je i on seksualno iskoristio - navedeno je u presudi koju je izreklo sudsko vijeće kojem je predsjedavala sudija Olga Pantić.

Ovom prilikom vijeće je izmijenilo kvalifikaciju  krivičnog djela pa su optuženi osuđeni za blaži oblik obljube nego što je to predviđala optužnica.

- Sud je na osnovu iskaza svjedoka i vještaka utvrdio da je Z. P. u vrijeme počinjenja djela bila u alkoholisanom stanju i nesposobna da se odupre. Na osnovu svih dokaza, ali i svjedoka, sud je zaključio da su optuženi počinili obljubu - rekla je sudija Pantić.

Dodala je da je sud prilikom odmjeravanja kazne vodio računa o svim okolnostima, pa i o činjenici da je u vrijeme počinjenja djela Krivični zakon predviđao blaže kazne za obljubu nego sada. Istakla je da sud smatra da će se izrečenim kaznama postići svrha kažnjavanja.

Sud je ovom prilikom Hasanovića i Barjaktarevića obavezao da zajedno plate sudske troškove od 2.150 maraka i sudski paušal od po 300 maraka.

Izricanju presude nisu prisustvovali optuženi, kao ni tužilac, niti Barjaktarevićev advokat.

Hasanović i Barjaktarević su uhapšeni u junu 2013. godine u velikoj policijskoj akciji. 

Poslije otkrivanja ovog slučaja djevojka Z. P. je ispričala policiji da sumnja da su joj Hasanović i Barjaktarević stavili neku drogu u piće i da je poslije toga osjetila nemoć. Međutim, tokom sudskog postupka nije dokazano da je ona drogirana.

Nesrećna djevojka je o ovom događaju neko vrijeme ćutala i zbog preživljene traume nije nikome ništa pričala, niti je događaj prijavila policiji. Ali, poslije nekog vremena se ipak povjerila koleginici, pa je cijeli slučaj otkriven.  

Specijalci

Zbog pomaganja osumnjičenima bili su uhapšeni bivši pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS Bojan Marić i Dragoslav Bošković. Oni su privođeni jer su žrtvu Z. P. odvezli u noćni klub "Kreš", gdje je radila kao hostesa i bili su tu s njom. Tokom sudskog postupka protiv Izeta Hasanovića i Hajrudina Barjaktarevića postupak je obustavljen protiv Boškovića i Marića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana