Gačić likvidiran u obračunu s policijom

N. Tomašević, Ž. Domazet
Gačić likvidiran u obračunu s policijom

Banjaluka - Serijski ubica i bivši mudžahedin Edin Gačić (43), osumnjičen za ubistvo trgovca Sauda Sultanića u Konjicu i policajca Mahira Begića u Sarajevu, ubijen je juče nakon devetodnevne potrage u razmjeni vatre sa sarajevskom specijalnom policijom u mjestu Lepenica kod Kiseljaka, a tom prilikom lakše je ranjen jedan policajac.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara potvrdio je za “Glas Srpske” da je najtraženiji bjegunac u BiH ubijen, ali nije mogao da otkriva detalje. Prema policijskim informacijama, Gačić je zapucao na policajce čim ih je ugledao.

- Osumnjičeni je pružao otpor i otvorio je paljbu, a policija je uzvratila vatru i ubila ga. Jedan od hitaca koje je ispalio Gačić okrznuo je policajca i lakše ga povrijedio. Sve se desilo na potezu između Tarčina i Lepenice - kazao je komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović i dodao da je osumnjičenog Gačića usmrtio pripadnik MUP-a KS. Prema nezvaničnim informacijama, kod Gačića je, nakon što je ubijen, pronađen službeni pištolj ubijenog policajca Mahira Begića.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je kazao da je blizu 1.200 policajaca pod koordinacijom FUP-a, MUP-a KS i Tužilaštva KS radilo na pronalasku ubice. On je zahvalio svim policajcima iz drugih kantona koji su pružili podršku. - Vlada je bila u stalnom zasjedanju s ciljem da obezbijedimo sigurnost građana. Zahvaljujem svim policajcima koji su učestvovali i građanima koji su zadržali mirnoću, nastavili sa svojim životima kako smo ih zamolili. Raspisana je nagrada za informaciju koja bi vodila do hvatanja bjegunca. Sačekaćemo policijski izvještaj i odlučiti da li će biti uplaćena nagrada za neku informaciju koja je vodila ka ovom rezultatu. Ako ne bude, ta sredstva će biti raspoređena u vezi sa ovim slučajem - kazao je Forto.

Zanimljivo je da je Gačić ubijen u istom kraju gdje je 1993. usmrćen i poznati ubica Junuz Kečo, za kojim se takođe dugo tragalo i po čijoj je životnoj priči snimljen film “Kuduz”.

Gačića je policija sumnjičila da je prvo 4. februara u Podorašcu kod Konjica ubio trgovca Sauda Sultanića. Zatim je 9. februara, dok se za njim tragalo, usmrtio policajca Mahira Begića nedaleko od Centra za obuku kadrova FUP-a u Suhodolu kod Tarčina u sarajevskoj opštini Hadžići. Utvrđeno je da je oba zločina počinio “šmajserom” i da je policajca Begića pogodio sa tri hica u grudi, a zatim ga ovjerio pucnjem u glavu. Sultanića je, nakon pucnjave, izbo i nožem. Motiv ovih monstruoznih ubistava nije poznat, ali je utvrđeno da je Gačić bolovao od šizofrenije. Vlada Kantona Sarajevo bila je ponudila i nagradu od 50.000 KM za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja.

Nezvanično, on je nakon ubistva Sultanića najvjerovatnije vozom došao do Hadžića, u kojima je viđen dva dana prije nego što je ubio Begića. Tokom potrage utvrđeno je da se kretao šumom i pored pruge i tako je vješto krio tragove. Za njim je tragalo više od hiljadu policajaca iz skoro svih policijskih agencija u BiH.

Tokom potrage za Gačićem strah i panika osjećali su se na svakom koraku, a život skoro da je stao u široj okolini Sarajeva i Konjica. Mnogi su strahovali da on u svom zločinačkom pohodu ne ubije još nekog. Od ovog ubice strahovale su i njegove bivše komšije u banjalučkom naselju Novoselija koje su odahnule kada su čule vijest da je on ubijen. Pretpostavljali su da bi on mogao da se vrati u svoje staro naselje. Većina ih je ispričala da je Gačić oduvijek bio “hladan kao led”, a na njemu se vidjelo da ima probleme i da je spreman na sve.

- Čuo sam da ima šizofreniju i vjerujem da ne pije lijekove. Uvijek je bio poseban i nikada se kao dijete nije igrao s vršnjacima. Bio je povučen i nije pravio probleme, ali u očima mu se vidjelo da nije dobar. Nakon što je odležao kaznu za ubistvo majke i čovjeka s kojim je bio u ratu, vratio se ovdje u Novoseliju i svi su ga izbjegavali - kazao je bivši Gačićev komšija ne želeći da mu pominjemo ime.

Baka Sadija Todorovac, kod koje je Gačić proveo neko vrijeme tokom 2017. godine nakon što je izašao iz zatvora, ispričala je da ga je savjetovala da ne čini zlo, ali je nije slušao.

- Prije dvije godine, kada je izašao iz zatvora, primila sam ga i pomagala. Bio je dobar, ali mnogi ga nisu htjeli, pa ni njegova rodbina. Govorila sam mu: “Sine, nemoj nikoga dirati”, ali nije me slušao. Bio je povučen i dobar kad je bio kod mene. Imao je neku svesku u koju je sve zapisivao, ali nisam vidjela šta piše. Imao je i neku djevojku i išao je kod nje, a kad je prodao kuću, nije dolazio i noćivao je kod amidže - kazala je baka Todorovac.

Istakla je da ne može vjerovati da je on ubio dva čovjeka i da je policija u utorak uveče pretresala njenu kuću. Starica sa video-snimka, koji je nedavno objavljen, a koji je ranije u njenoj kući snimio Gačić, kaže da ga je policija tražila čak i među kozama u štali.

Edin Gačić se 1995. godine pridružio zloglasnom odredu “El mudžahedin”. Odslužio je 20 godina zatvora zbog ubistva bivšeg saborca Ismeta Gunića i majke Sifete. Gunića je ubio 6. avgusta 1998. godine i za to je osuđen na 14 godina robije u Kantonalnom sudu u Zenici. Po izlasku na dopust u avgustu 2002. godine ubio je majku Sifetu, pa je u februaru 2003. godine zbog oba zločina u Kantonalnom sudu u Bihaću osuđen na 20 godina zatvora. Po izlasku iz zatvora 2017. godine boravio je i nekoliko mjeseci u Banjaluci, gdje je prodao svoju imovinu.

Komemoracija

Komemoracija povodom smrti pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića održana je juče u Domu policije u Sarajevu. Begić je sahranjen na groblju Lokve u opštini Hadžići, a od njega su se oprostili članovi porodice, kolege, prijatelji, predstavnici FUP-a, MUP-a Kantona Sarajevo, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, kao i predstavnici Vlade KS. Begićeva majka Šasena istakla je da je ponosna na sina i na njegove kolege koji časno nose uniformu. Ministar federalnog MUP-a Aljoša Čampara istakao je da je Begić bio uzoran policajac i dobar čovjek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana