Dvojica Fočaka rafterku izvukli iz nabujale Tare

R. Đević, N. Bunić
Dvojica Fočaka rafterku izvukli iz nabujale Tare

Foča - Jelena Veličković (37) iz Beograda koja je teško povrijeđena nakon što se prevnuo čamac tokom rafting spusta niz rijeku Taru, stabilno je ali je i dalje priključena na aparate za disanje, potvrđeno je u petak u Univerzitetskoj bolnici Foča.

 

 

 

Beograđanka je jedva preživjela nakon što ju je nabujala voda odnijela prilikom avanturističkog pohoda turista iz Srbije koji je pošao po zlu.

Ona se u četvrtak oko podneva sa ekipom od šest raftera iz Beograda i Pančeva u čamcu krenula niz Taru iz mjesta Brštanovica u Crnoj Gori.

Gumeni čamac se, zbog brzaka i visokog vodostaja prevrnuo u buku Borovi, i avanturisti iz čamca su završili u ledenoj rijeci. Većina je uspjela da ispliva ili da se uhvati za čamac i tako da se spase, međutim Veličkovićevu je voda odnijela. Ona je plutala oko kilometar i po do mjesta Manita vrela u Republici Srpskoj. Tu su je uočili fočanski rafteri i krenuli u operaciju spasavanja.

- Skiperi iz Rafting centra “Drina i Tara” Dejan Radović i Đoko Miletić, primijetili su tijelo na rijeci sa glavom okrenutom ka dnu. Gurnuli su čamac u rijeku, i snažno veslajući uspjeli da stignu do unesrećene djevojke.  Uspjeli su da je izvuku iz hladne Tare - kazao je predsjednik fočanskog Udruženja raftera  Zdravko Matović. 

Ubrzo su stigli spasioci iz “Volfa” iz Foče i ekipe hitne pomoći. Unesrećena djevojka je izvučena kroz nepristupačan teren uz pomoć konopaca i nadljudskih napora svih ljudi koji su učestvovali u njenom spasavanju Reanimacija je trajala 25 minuta, kada je Beograđanka počela da daje znake života. Nakon toga je prevezena u fočansku bolnicu.

- Pacijentkinja J. V. primljena je u lošem stanju, hipotermična i sa teškim oštećenjem pluća. Smještena je u jedinicu intenzivne njege - naveli su u Univerzitetskoj bolnici Foča. 

Matović je napomenuo da je zbog otapanja snijega u ovo doba godine povećan nivo rijeke i da, zahvaljujući prokopavanju novog puta desnom obalom Tare, fočanski rafteri mogu da koriste kraću dionicu za prilaz rijeci.

Za turiste iz Pančeva i Beograda naveo je  da je riječ o iskusnim rafterima, koji su prvaci Srbije u raftingu i učesnici međunarodnih takmičenja.

- Skiper koji je upravljao čamcem posjeduje međunarodnu dozvolu za vožnju rafting čamca i polisu osiguranja. Imali su svu urednu opremu, kacige, odijela, ali desila se nesreća. Najvažnije je da je spasen ljudski život -  rekao je Matović.

U Policijskoj upravi Foča rekli su da su nakon što su obavili uviđaj, utvrdili da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

Splićanke prve pritekle u pomoć

 

Prvu pomoć djevojci bez svijesti pružile su dvije žene ljekari iz Splita.

- Rosana Šoldan i Martina Antićević bile su na jednom od rafting čamaca u blizini. One su odmah pritekle u pomoć i krenule sa reanimacijom. Uspjele su da izbace vodu iz disajnih puteva. Da nije bilo njih ona ne bi preživjela - kazao je predsjednik spasilačkog kluba “Volf” Nenad Ikonić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana