Državljanin BiH osuđen u Sloveniji

S. A.
Državljanin BiH osuđen u Sloveniji

Krško - Državljanin BiH Senad Rašidović osuđen je na dvije godine i četiri mjeseca zatvora u Okružnom sudu u slovenačkom gradu Krškom jer je lani u njegovom vozilu na graničnom prelazu Obrežje u toj zemlji policija pronašla "zolju" i dva kilograma industrijskog eksploziva.

Policija je oružje i eksploziv pronašla u novembru prošle godine tokom kontrole kombija, francuskih registarskih oznaka, u kojem je osuđeni, koji je inače prevoznik, vozio više putnika i prtljag u države EU.

On je tokom istrage i suđenja tvrdio da ne zna ko je vlasnik sporne torbe i da mu je prilikom polaska na put predala njemu nepoznata osoba. Torbu je, kako je naveo, trebalo da preda licu koje bi pozvao na mobilni telefon čiji je broj bio nalijepljen na torbi.

Prema njegovim riječima to je sve bila namještaljka čovjeka koji želi da mu se osveti. Sud nije povjerovao u njegove riječi zbog čega ga je osudio na 28 mjeseci zatvora.

Osuđeni ima pravo žalbe na ovu presudu jer ona nije pravosnažna.

Policija je tokom istrage pretresla kuću i pomoćne objekte Rašidovića na području Tuzle. Nije poznato da li je tokom pretresa nešto pronađeno. Rašidović je navodno praćen neko vrijeme i uhapšen je u saradnji policije FBiH, Slovenije i Francuske. On je posljednjih godina živio i radio u Francuskoj.

Ovaj slučaj izazvao je veliku pažnju javnosti u BiH o čemu su izvještavali brojni mediji. Pojedini mediji prevoznika su  povezivali sa vehabijama u BiH, međutim ova sumnja nije se pokazala kao tačna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana