Drama sa mirantima u FBiH: Specijalna jedinica na Ivan-sedlu, interventna na Vladičinom hanu

Srna
Drama sa mirantima u FBiH: Specijalna jedinica na Ivan-sedlu, interventna na Vladičinom hanu

Mostar - Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona uputilo je Specijalnu jedinicu na Ivan-sedlo a interventnu policiju na lokaciju Vladičinog hana, sjeverno od Mostara kako bi onemogućili prolazak migranata iz Sarajevu u Azilantski cenatra Selakovac, javlja dopisnik Srne.

Iz institucija Hercegovačko-neretvanskog kantona još nema zvaničnih informacija ko je izdao naredbu da autobusi sa 270 migranata budu zaustavljeni i vraćeni u Ivan sedlo.


Prema nezvaničnim informacijama, policija je dobila jasne upute da migrantima nema prolaska prema Mostaru. Nekoliko ministara iz kantonalne Vlade nezvanično je potvrdilo da Vlada nije donijela takvu odluku.

Situacija na Ivan-sedlu, gdje se nalaze autobusi sa migrantima koji su upućeni iz Sarajeva za Salakovac, kod Mostara, haotična je, ljudi su isprepadani, plaču i boje se deportacije, a nikoga od nadležnih nema, prenosi "Kliks".

Policijski komesar MUP-a Sarajevskog kantona Mevludin Halilović izjavio je da su pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona vratili autobuse sa migrantima na Ivan-sedlo, napominjući da takve odluke može donijeti samo policijski komesar.

Nakon što je policija ispratila konvoj sa područja tog Hercegovačko-neretvanskog kantona na područje Kantona Sarajevo autobusi su parkirani pored puta, a potom su, kako bi ih obezbjeđivali, stigli specijalci iz Sarajeva u 10 kombija.

Migrantima je podijeljen samo po jedan obrok, jer se očekivalo da će već oko 10.00 časova biti u Salakovcu. Među njima ima gladnih i bolesnih pa je pozvana i Hitna pomoć.

Prema riječima jedne od volonterki, Pakistanci uglavnom žele da ostanu u BiH, dok neki iz Sirije, Maroka i ostalih zemalja žele u zemlje EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana