Doživotna robija zbog gaženja pješaka džipom u Gracu

Nebojša Tomašević
Doživotna robija zbog gaženja pješaka džipom u Gracu

Grac - Alen Rizvanović (27) porijeklom iz BiH osuđen je u Okružnom sudu u austrijskom gradu Gracu na doživotnu robiju zbog ubistva tri i pokušaja ubistva 108 osoba tokom ludačkog pohoda džipom ulicama Graca.

Prema odluci sudskog vijeća, on će kaznu izdržavati u ustanovi za psihički oboljele prestupnike. Porota Krivičnog suda u Gracu je ocijenila da je on uračunjiv iako su dva od tri psihijatra kazala da je neuračunljiv. Ipak je odlučeno je da on ne ide u klasični zatvor.

Prema presudi, Rizvanović je 20. juna 2015. godine pregazio tri osobe i povrijedio 108 ljudi zaletjevši se terenskim vozilom među pješake u pješačkoj zoni u centru Graca. Među poginulima su i četvorogodišnji dječak, mlađa žena i zemljak Adis Dolić iz Velike Kladuše.

Rizvanović je u pješačku zonu u Gracu džipom uletio brzinom od oko 80 kilometara na čas i gazio je sve pred sobom. U trenutku nesreće nije bio pod uticajem alkohola ili droge. Optužen je da je sve učinio namjerno.

Suđenje Rizvanoviću počelo je 20. septembra, a on se na prvom ročištu pojavio u bijelom odijelu i kazao da nije kriv te da se radilo o nesrećnom slučaju.

Rizvanović je ispričao da se kobnog dana uspaničio kada je čuo pucnjeve te da je izgubio kontrolu nad vozilom. Kada ga je tužilac pitao kako se osjeća jer je, između ostalih, usmrtio i četvorogodišnje dijete Rizvanović je rekao: "Izvinjavam se zbog toga" i dodao da je mislio da niko neće poginuti zbog njegove ludačke vožnje.

Sudija Andreas Rome reagovao je na to.

- Mogu Vam možda vjerovati neke stvari, ali to zaista ne mogu - kazao je Rome.

Tokom suđenja dva su psihijatra rekla da Rizvanović pati od paranoidne šizofrenije, ali je jedan kazao da je bio uračunljiv kada je počinio zločin.

Njemački profesor forenzičke psihijatrije i psihoterapije Jirgen Miler posljednji je u nizu eksperata koji su donijeli sud o mentalnom stanju optuženog.

Miler je u svom izvještaju istakao da Rizvanović pati od paranoidne šizofrenije te da je u takvom stanju i izveo napad. Sva tri eksperta saglasna su da je on napad počinio u stanju duševnog rastrojstva te da postoji visok rizik da će se i u budućnosti slično ponašati.

Kada je Rizvanović počinio svoj krvavi pir, u prvi mah se pomislilo da je riječ o terorističkom napadu koje često čine pripadnici Islamske države (IS). Međutim, policija je poslije istrage odbacila ovu tezu.

Pokazao pravo lice

Alen Rizvanović živio je u Kalsdorfu kod Graca gdje se doselio iz BiH. Oženjen je i ima dvoje djece, a po zanimanju je vozač. Prije počinjena zločina prijavljivan je zbog porodičnog nasilja.

Njegova supruga Elena je ranije za austrijsku televizijsku mrežu ORF kazala da ju je on mučio i nogama udarao svaki dan, pa čak, kako je rekla, i dok je bila trudna. Istakla je da je Rizvanovića upoznala putem interneta i da joj se na početku činio kao prijatna osoba. Tek nakon što su se vjenčali on je počeo da otkriva pravo lice i da tuče suprugu i prijeti njoj i porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana