Detalji zapljene kod Doboja: Drogu iz Kolumbije krili u pošiljci šećera i „koka-kole“

Nebojša Tomašević
Foto: Ustupljena fotografija

DOBOJ - Više paketa kokaina, ukupne težine oko 73 kilograma, pronađenih na području Doboja, bilo je skriveno u pošiljci šećera i "koka-kole", potvrđeno je "Glasu Srpske".

Prema nezvaničnim informacijama, pretpostavlja se da je droga najvjerovatnije stigla iz Kolumbije.

Riječ je o jednoj od najvećih zapljena kokaina u BiH, a kako je saopštilo Tužilaštvo BiH, vrijednost narkotika na ilegalnom narko-tržištu procjenjuje se na više miliona evra.

Drogu su pronašli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

Iz policije je saopšteno da su pronađeni narkotici u BiH transportovani tako što su skriveni u pošiljci druge robe koja je uvezena.

- Istraga se sprovodi pod nadzorom Tužilaštva BiH, u saradnji sa partnerskim agencijama država Evropske unije i Evropolom. Policijski službenici MUP-a Srpske nastavljaju da preduzimaju sve zakonom predviđene mjere i radnje radi rasvjetljavanja krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa nedozvoljenom proizvodnjom i prometom opojnih droga - saopšteno je iz MUP-a RS, ne navodeći detalje.

U Tužilaštvu BiH su istakli da s ciljem zaštite istrage ne mogu da daju više informacija. Nije saopšteno da li je utvrđeno ko je bio naručilac i transporter pomenute robe i narkotika niti gdje je droga bila smještena.

Prema nepotvrđenim informacijama, narkotici su otkriveni u jednom skladištu, a bili su upakovani u manje pakete oblijepljene selotejpom te zatim skriveni u kartonskim kutijama s drugom robom.

Ova zapljena kokaina samo je još jedna potvrda da su balkanski narko-karteli i dileri postali nezaobilazan faktor u snabdijevanju EU drogom.

Prema istragama koje sprovodi evropska i policije u regionu i BiH, kokain i marihuana u EU stižu iz Južne Amerike i Albanije.

Velika zapljena kokaina dogodila se u aprilu 2021, kada je u luci Ploče hrvatska policija zaplijenila 574 kilograma kokaina visoke čistoće. Ta pošiljka, dopremljena iz Južne Amerike, nalazila se u kontejneru sa bananama, skrivena na dnu, u sendviču lima.

Sredinom ove godine italijanska policija u luci Trst zaplijenila je 4,3 tone kokaina, a privedeno je 38 osumnjičenih koji su bili uključeni u proces krijumčarenja između Evrope i Kolumbije. Ovu mrežu trgovine drogom uglavnom su činili državljani Crne Gore, ali i BiH, Hrvatske, Italije i Srbije.

CIJENE

Prema podacima policijskih agencija, cijena kilograma kokaina u BiH je oko 70.000 KM, a kada se rasparča, iznos bude mnogo veći. Tako 73 kilograma kokaina koštaju oko 5.110.000 KM. Na osnovu izvještaja Radne grupe za izradu Strategije za borbu protiv organizovanog kriminala za period 2017 – 2020, ulična cijena kokaina u BiH u 2020. godini kretala se od 100 do 150 KM za gram, pa bi cijena zaplijenjenog kokaina, da je stigla na ulice, trostruko porasla i njeni distributeri bi zaradili više od 10 miliona KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana