Detalji akcije "Ira": Osumnjičeni kokain i marihuanu uvozili iz Holandije i Njemačke

Nebojša Tomašević
Foto: Ustupljena fotografija

SARAJEVO - Osumnjičeni za međunarodni šverc droge, koji su pali u akciji "Ira", narkotike su u BiH krijumčarili iz Holandije i Njemačke, a o kupoprodaji su se dogovarali preko aplikacija "Anom" i "Skaj" na kojima su koristili prava imena, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Rečeno je ovo u Sudu BiH na ročištu za određivanje pritvora za devet osumnjičenih od 18, koliko ih je uhapšeno tokom akcije "Ira".

Kako saznajemo, pritvor je zatražen za sudiju Osnovnog suda u Bijeljini Jovana Savića, Željka Radovanovića zvanog Krečo iz Bijeljine, Igora Vilotića zvanog Giga, Samira Alagića, Mišu Rosića, Sašu Kovačevića, Dragana Muharemovića, Anđelka Đokića i Miroslava Pajića. Akcijom je bio obuhvaćen i Mile Rosić, koji je u bjekstvu, a kome je, kako saznajemo, sudija Jovan Savić odavao informacije.

Tužilac Tužilaštva BiH Bojana Jovović, koja rukovodi istragom u ovom slučaju, u sudnici Suda BiH rekla je da su optuženi djelovali kao grupa.

- Oni su dva do tri mjeseca komunicirali putem aplikacije "Anom", a prije toga putem "Skaja". Toliko su bili sigurni u aplikaciju da nisu ništa skrivali. Slali su fotografije narkotika, dogovarali se o kupoprodaji, ko i gdje preuzima, ko prenosi - kazala je Jovovićeva.

Prema njenim riječima, Mile Rosić je, dok se krio i čekao presudu za ubistvo, kako bi saznao kakva će odluka biti, sudiji Saviću putem posrednika dao dar za odavanje informacija. Sudija je putem posrednika savjetovao Rosića i njegove saradnike u drugim parničnim postupcima. Govorio im je kako će postupati i dogovarao se o pisanju žalbi.

Pojašnjavajući uloge ostalih osumnjičenih, tužilac Jovović je istakla da je sa bjeguncem Rosićem sarađivao i Radovanović kojeg terete da je prodavao drogu u BiH. Prema riječima tužioca, u ovom slučaju se radi o dobro organizovanoj grupi.

Kod osumnjičenih nije nađena droga, ali je analizom aplikacije "Anom" utvrđeno da su se profesionalno bavili prodajom droge. Jedan dio njih još je neidentifikovan.

Naglasila je da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli da utiču na svjedoke i istragu, te da bi mogli ponoviti krivična djela.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da traže pritvor za devet osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji "Ira" te da se među osobama za koje je predložen pritvor nalazi osumnjičeni nosilac pravosudne funkcije. Sud BiH do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nije bio odlučio o pritvoru. Akcija "Ira" sprovedena je 13. aprila, kada je uhapšeno 18 lica, a zaplijenjeno oko 80.000 KM.


ODBRANA

Advokati osumnjičenih su se usprotivili pritvoru, te su predložili eventualno određivanje mjera zabrane. Smatraju da se sve svodi na jedan dokaz, a to je analiza dešifrovanih poruka.

- Sadržaj poruka sa aplikacija sam za sebe ne može biti dokaz. Ovo je podatak na osnovu kojeg bi trebalo da krene istraga. Sve se svodi na iskaze onih koji su pušteni, ali ko kaže da su oni govorili istinu? Hapšenja su izvedena prerano - smatra advokat Dejan Bogdanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana