Detalji akcije „Golden”: Na meti istražilaca grupa Zlatana Ćuka

GS
Detalji akcije „Golden”: Na meti istražilaca grupa Zlatana Ćuka

ISTOČNO SARAJEVO – Velika policijska akcija koja se sprovodi na području Bijeljine i Ugljevika, usmjerena je ka kriminalnoj grupi Zlatana Ćuka iz Bijeljine, koji se već duže vrijeme nalazi u bjekstvu i nedostupan je istražnim organima, potvrđeno je za Unu i „Dnevni Avaz”.

 „Avaz” otkriva da je do sada uhapšeno šest osoba koje su povezane sa kriminalnom bandom Ćuka koji je već godinama u bjekstvu.

Kako saznaje Una u akciji su, između ostalih, privedeni njegov otac Boško Ćuk i supruga Nataša Arsenijević, kao i druge osobe za koje se sumnja da su činili organizovanu kriminalnu grupu osumnjičenih za međunarodnu trgovinu drogom, pranje novca i druga krivična djela.

Akciju sprovode, na osnovu naloga Tužilaštva BiH, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministartsvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

- Na području Bijeljine i Ugljevika vrši se pretres poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 14 lokacija, kao i privremeno oduzimanje dokumentacije od jednog pravnog lica u sklopu akcije “Golden” zbog sumnje na više krivičnih djela u vezi sa organizovanim kriminalom – saopštila je SIPA.

Aktivnosti se sprovode, dodato je, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, neovlašćen promet opojnih droga, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe i pranje novca.

-Pretresi i privremeno oduzimanje dokumentacije vrše se po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH u saradnji sa policijskim službenicima Policije Brčko distrikta BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo - saopšteno je iz SIPA.

Tokom rada po predmetu SIPA je ostvarila dobru međunarodnu saradnju sa Tužilaštvom i Policijom Njemačke, Evropolom i kancelarijom FBI pri Ambasadi SAD u BiH.

Iz SIPA su naveli da je operativna akcija u toku, zbog čega će o konačnom ishodu javnost biti informisana naknadno.

Iz Tužilaštva BiH  prethodno je saopšteno da je riječ o predmetu u kojem se koriste dokazi dobijeni dešifrovanjem “Skaj” i “Anom” aplikacija, a predmet se odnosi na bijeljinsku grupu osumnjičenih. -Nakon privođenja, osumnjičeni će u zakonskom roku od 24 sata biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima, prijedlogu pritvora ili mjera zabrane i daljim istražnim radnjama u predmetu - rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Zlatan Ćuk važi za osobu blisku “Škaljarskom klanu”, a njegovo ime pominje se i u optužnici protiv organizovane kriminalne grupe Dalibora Railića, osumnjičene za trgovinu drogom i ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića, podsjeća Una.

Prema optužnici, Railić je upravo od Ćuka nabavljao određenu količinu narkotika, što je otkriveno dekripcijom njihovih „Skaj” komunikacija.

Ime Ćuka u javnosti je isplivalo i u predmetu protiv Darka Eleza, koji je bio pod istragom zbog sumnje da je planirao Ćukovu likvidaciju.

Široj javnosti Ćuk je postao poznat po “kokainskoj žurci” kada je, tokom pandemije korona virusa i potpunog lokdauna uhapšen u vikendici u Suvom Polju kod Bijeljine zajedno sa starletom Tijanom Maksimović zvanom Tijana Ajfon i još 14 osoba.

I prije toga važio je za bezbjednosno interesantno lice.

Bio je učesnik oružanog napada na kafe bar “Fićo” u Bijeljini, koji se dogodio u maju 2009. godine. Tada su od rikošeta iz automatske puške ranjeni Goran Erak, Jasko Šabić i Edin Hamidović. Zbog sumnje da je učestvovao u napadu istu noć uhapšen je Dražen Blagojević, dok je Ćuk mjesec bio u bjekstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana