Dalibor Railić označen kao mogući učesnik ubistva Radenka Bašića, pritvoren zbog šverca drogom

N.T.
Foto: PrijedorDanas

SARAJEVO - Sudu BiH da odredio je jednomjesečni pritvor Daliboru Railiću zvanom Dugi iz Prijedora zbog sumnje da je počinio organizovani kriminal i šverc narkoticima.

Railić se osim toga nalazi i pod istragom kao mogući učesnik u teškom ubistvu načelnika kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića.

- Pritvor je osumnjičenom Railiću određen zbog opasnosti od bjekstva, i  da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, te uticati  na svjedoke, saučesnike ili prikrivače. Ova mjera je određena i  zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano krivično djelo-saopšteno je iz Suda BiH.

Nvodi se da se Railiću na teret stavlja da je počinio krivična djelo organizovani kriminal, neovlašćeni promet opojnim drogama, neovlašćeni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe te  krijumčarenje ljudi  i teška krađa.

Prema nezvaničnim informacijama Railić se dovodi u vezu sa narko-grupom Dušana Lovrenovića koji je uhapšen u okviru akcije "Storidž 2".

Ova akcija izvedena je u decembru lani, a  istragom su obuhvaćene 22 osobe koje terete za organizovani šverc narkoticima. Nakon akcije u pritvoru  je završilo 13 osoba, a nedavno su trojica osumnjilenih pušteni na slobodu uz mjere zabrane.

Terete ih da su duži period krijumčarili drogu iz Albanije i Crne Gore u BiH, a potom u Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku. Drogu su prevozili u specijalno priperemljenim vozilima, a prodaju  dogovarali putem kriptovanih aplikacija "Skaj" i Anon".

Narkotici koje ova grupa švercala su dovoženi i u Gradišku gdje su prepakivani i švercani dalje.

Načelnik Sektora kriminalističke policije prijedorske Policijske uprave Radenko Bašić ubijen je u ponedjeljak, 21. marta, iz vatrenog oružja u prijedorskom naselju Pećani.

Railić je ranije osuđivan, a u srijedu je predat Okružnom tužilaštvu u Prijedoru u okviru istrage ubistva Bašića. Prema nezvaničnim informacijama, on je nakon predaje tužilaštvu poslije obrade pušten, ali ga je policija opet uhapsila. Nije saopštena njegova uloga u ovom zločinu niti drugi detalji.

Ranije iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno da je u okviru istrage ubistva Bašića privedeno više desetina lica koji se mogu dovesti u vezu sa tim zločinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana