Crnogorci pali sa 200 kilograma skanka

Nevena Bunić
Crnogorci pali sa 200 kilograma skanka

Bileća - Policija je otkrila 200 kilograma skanka u karavanu “mercedes” na putu u graničnom pojasu u Bileći, a zbog šverca ove rekordne količine narkotika uhapšena su četiri državljanina Crne Gore.

Droga je otkrivena juče ujutro, a bila je sakrivena u paketima i vrećama na nekoliko mjesta u automobilu bh. registarskih oznaka. Lisice na ruke stavljene su Crnogorcima R. B. (40), M. K. (40), M. K. (41) i N. V. (35), koji su pokušali da prokrijumčare narkotike u BiH.

Ispred “mercedesa” put su “čistila” dva vozila crnogorskih registarskih tablica, čiji su vozači provjeravali da li na putu ima policije.

U Graničnoj policiji BiH rekli su da rade na rasvjetljavanju ovog slučaja, ne navodeći više detalja.

- Uhapšeni Crnogorci su juče bili na ispitivanju, nakon čega će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH. Zapljena pomenute droge rezultat je našeg kontinuiranog rada na sprečavanju šverca narkotika - naveli su u Graničnoj policiji BiH.

Iz Tužilaštva BiH su istakli da ih je o svemu obavijestila Granična policija, te da su preuzeli istragu.

- Nakon što osumnjičeni budu predati u nadležnost Tužilaštva, odlučićemo o daljim mjerama protiv njih, odnosno pred nadležnim sudom predložićemo eventualni pritvor - rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Rekordnih šest i po tona skanka policija je zaplijenila u julu u cisterni dubrovačkih registarskih oznaka na putu u Neumu. Kamionom je upravljao Metkovićanin, državljanin BiH i Hrvatske, koji je i uhapšen.

Cisterna u kojoj je bila droga bila je registrovana za prevoz opasnih materijala na ime jedne firme u pomenutom hrvatskom gradu. Ovaj kamion je, navodno, u posljednjih godinu često putovao iz Hrvatske u BiH i Crnu Goru, zbog čega je bio sumnjiv pa su ga inspektori pratili. Prije nego što su pronađeni narkotici, kamion je pregledan na granici Crne Gore i Hrvatske, ali tada ništa nije otkriveno.

Tužilaštvo BiH je tada saopštilo da je droga prevožena iz Crne Gore preko BiH za Hrvatsku, a bila je namijenjena narko-tržištu u zapadnoj Evropi. Vrijednost zaplijenjenih šest i po tona skanka procjenjuje se na milionski iznos. Izvor blizak istrazi kazao je da je droga koja je bila skrivena u cisterni veoma dobrog kvaliteta.

Nezvanično, narkotici su bili pripremljeni za dalju preprodaju na kilogram ili nešto manje količine. Skank je otkriven u akciji “Petrol lajn” koju je izvela Agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Tona droge

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić rekao je da je Granična policija BiH za devet mjeseci ove godine evidentirala 68 slučajeva šverca narkotika, zbog čega je nadležnim tužilaštvima prijavljeno 75 osoba.

- Granična policija BiH je tokom 2016. godine otkrila i oduzela više od tone marihuane. Najveća zapljena je bila na području Trebinja kada su oduzeta 343 kilograma droge, dok je ostatak otkriven na području Velike Kladuše, Brčkog, Gruda, Bijeljine i Gacka - kazao je Galić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana