Četvorka malverzacijama sa nekretninama ojadila firmu za skoro 700.000 KM

Nebojša Tomašević
Četvorka malverzacijama sa nekretninama ojadila firmu za skoro 700.000 KM

BANjALUKA – D. K. (45) iz Banjaluke, odranije poznat po prevarama, prijavljen je Okružnom tužilaštvu u Banjaluci zbog sumnje da je sa još tri sugrađanina malverzacijama oštetio preduzeće za 681.677 KM kao i akcionare firme u kojoj je bio direktor, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Kako je saopšteno iz Policijske uprave Banjaluka, navodeći inicijale, terete ga za nezakonito postupanje u privrednom poslovanju i oštećenje povjerilaca. Tužilaštvu su prijavljeni i I. J. (46), D. B. (43) i J. P. (58) iz Banjaluke koje terete za oštećenje povjerilaca.

Iz policije kažu da je D. K. krivična djela počinio u avgustu 2020.

Kako saznajemo, on je nekretnine u vlasništvu akcionarskog društva u kom je bio direktor, a koje su bile u sporu po tužbi povjerioca, prodao firmi I. J. 

Potom je D. K. ovlastio D. B. za potpisivanje ugovora o prodaji nepokretnosti, dok je I. J. dao punomoć radniku J. P. da potpiše kupoprodajni ugovor.

"D. K. se sumnjiči da je u avgustu 2020. obavljajući poslove direktora akcionarskog društva, nezakonito raspolagao nekretninama akcionarskog društva i onemogućio ostvarivanje prava akcionara na otkup akcija. D. K. je u namjeri da nanese štetu povjeriocu, društvu sa ograničenom odgovornošću potpisao odluku o prodaji nekretnina tog akcionarskog društva koje su bile predmet sudskog izvršenja po tužbi povjerioca. Zatim je dao punomoć B. D. da potpiše ugovor o nepokretnosti bez odluke skupštine društva, čime je društvu onemogućena naplata na nekretninama koje su bile predmet spora i pričinjena šteta od 681.677  KM, a akcionarima šteta u neutvrđenom iznosu" saopštila je policija.

Dodaje se da I. J. sumnjiče da je kao direktor firme iz Banjaluke dao punomoć radniku J. P. da potpiše ugovor o kupoprodaji nekretnina akcionarskog društva koje su bile predmet sudskog izvršenja.

Kupoprodajni ugovor nije realizovan, odnosno nekretnine nisu plaćene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana