Bosnalijek oštetili za najmanje 3,6 miliona KM

N. T.
Bosnalijek oštetili za najmanje 3,6 miliona KM

Banjaluka - Četiri strana i državljanin BiH, kao i dva preduzeća, prijavljeni su Tužilaštvu BiH zbog sumnje da su raznim malverzacijama oštetili firmu "Bosnalijek" za najmanje 3,6 miliona KM.

Prema nezvaničnim informacijama, oni su, između ostalog, novcem "Bosnalijeka" kupovali njegove dionice, a to su prikrivali raznim ugovorima i transakcijama između više firmi. Protiv pomenutih je izvještaj podnijela Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja ih tereti za organizovani kriminal, zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i pranje novca.

- Osumnjičeni su tokom 2016. i 2017. godine postupali suprotno poslovnim interesima kompanije "Bosnalijek DD" Sarajevo te su ustupili potraživanja dvije strane firme, koje su izvršavale svoje obaveze, trećoj stranoj firmi, koja je za sebe zadržala najmanje 3,6 miliona KM. Sve je to  omogućeno zaključivanjem ugovora o ustupanju potraživanja, a prikriveno transakcijama između više evropskih zemalja - saopšteno je iz SIPA, dodajući da je izvještaj protiv pomenutih podnesen u okviru predmeta "Bosnalijek".

Prema tom izvještaju, osumnjičeni su od "Bosnalijeka" uzeli više miliona i tim novcem su kupili dionice te firme. Sve to su prikrili obavljanjem transakcija između preduzeća iz šest zemalja. Iz SIPA i Tužilaštva BiH juče nisu željeli da otkrivaju detalje o ovom slučaju. Prema nezvaničnim informacijama, pomenuti izvještaj je, između ostalog, vezan za malverzacije i prenos potraživanja "Bosnalijeka" od ruske kompanije "Gama" na slovenačku firmu "Maksimus holding". "Bosnalijek" i "Maksimus holding" ugovor o faktoringu, kojim je izvršen prenos potraživanja vrijednog 10 miliona KM, potpisali su 12. oktobra 2015. godine. U aneksu sporazuma stoji da naknada za faktoring iznosi oko 2,2 miliona evra, odnosno više od 22 odsto od vrijednosti potraživanja. "Maksimus holding" je 4. decembra 2015. godine, u momentu kada je dug "Game" bio isplaćen, izdao fakturu i sa računa "Bosnalijeka" prebačen je čitav iznos pomenute naknade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana