Bombašima dugovi i 19 godina robije

Nebojša Tomašević
Bombašima dugovi i 19 godina robije

Banjaluka - Nenad Berić (37) zvani Bera Kiselina i Aleksandar Savić (38) iz Banjaluke osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno 19 godina zatvora zbog pokušaja ubistva bivšeg profesora Spase Šakote.

Berić je osuđen na 10, a Savić na devet godina robije na osnovu sporazuma o priznanju krivice koje su ranije zaključili sa Republičkim tužilaštvom. Sporazume je prihvatilo vijeće kojem je predsjedavao sudija Pane Gavrić. Prema presudi, Berić je naručio ubistvo Šakote, a Savić je profesora pokušao da ubije tako što je postavio četiri bombe pod njegov "mercedes" u banjalučkom naselju Rebrovac. U tom napadu Šakota je lakše povrijeđen, kao i slučajni prolaznik Ilija Jokić. Berić je napad organizovao kako Šakoti ne bi vratio 30.000 KM, koliko mu je uzeo da mu sredi oslobađanje u krivičnom postupku, a koji je okončan tako što je Šakota osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zadovoljavanja strasti pred učenicama.

Berić će sada nakon presude ipak morati da vrati Šakoti pomenuti novac, ali i da zajedno sa Savićem namiri štetu koja je pričinjena u eksploziji. Osim Šakotinog vozila, u eksploziji je oštećeno više parkiranih automobila, kao i zgrada ispred koje se sve desilo, a bili su ugroženi životi još osam osoba, među kojima i dvoje male djece. Prije jučerašnjeg izricanja presude, ni Berić ni Savić nisu štedjeli riječi kajanja. "Žao mi je! Iskreno se kajem", rekao je Berić, dok je njegov saučesnik bio konkretniji i gotovo u dahu se izvinio sugrađanima.

- Od hapšenja sam sarađivao i priznao krivicu. Kajem se! Nisam imao namjeru da počinim ubistvo. Desilo se to što se desilo, od toga pobjeći ne mogu. Želim da se izvinim građanima Banjaluke, koje je taj događaj uznemirio, a pogotovo stanarima zgrade ispred koje su bombe eksplodirale - ispričao je Savić.

Bombe su pod Šakotin "mercedes" postavljene u noći 3. oktobra prošle godine na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića, na parkingu ispred zgrade u kojoj profesor živi. Do eksplozije je došlo istog dana oko 10.30 časova kada je Šakota pokrenuo vozilo. Prethodno je Berić uzeo od Šakote 30.000 KM, obećavši da će mu "srediti" oslobađajuću presudu u krivičnom postupku zbog zadovoljavanja polnih strasti pred učenicama. Berić nije ispunio obećanje, pa je Šakota tražio da mu vrati pare, a Berić je, da bi ih zadržao, podstrekao Savića i naručio ubistvo Šakote.

Pritvor

Sudsko vijeće je nakon izricanja presude Nenadu Beriću i Aleksandru Saviću produžilo pritvor.

Berićev advokat Duška Bogojević prije izricanja presude obavijestila je sud da njen branjenik moli da odmah bude upućen na izdržavanje kazne, i prije pravosnažnosti presude. Prema riječima advokata Živka Bojića, isto to traži i njegov branjenik Aleksandar Savić. Bojić je kazao da Savić već ima uputni akt za zatvor po ranijoj presudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana