Bivšim policajcima 31 godina zatvora za ubistvo Srbina

SRNA
Bivšim policajcima 31 godina zatvora za ubistvo Srbina

Sarajevo - Kantonalni sud u Sarajevu osudio je šest bivših pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Unsko-sanskog kantona /USK/ na ukupno 31 godinu i osam mjeseci zatvora zbog ubistva Srbina Cvijana Radića u januaru 1997. godine.

Asmir Bakrač osuđen je na osam godina, Halid Velagić na sedam, Fuad Poprženović, Ejub Ikić i Izet Šahinović na po pet, a Husein Kunić na godinu i osam mjeseci zatvora.

Federalni mediji javljaju da je jedan od advokata Ilijaz Midžić najavio da će odbrana osuđenih uložiti žalbu i da će se do izjašnjenja Vrhovnog suda Federacije BiH, odnosno pravosnažnosti presude, oni braniti sa slobode.

Bakrač, Poprženović, Kunić, Ikić, Velagić i Šahinović uhapšeni su 8. januara 2013. godine zbog sumnje da su u januaru 1997. godine ubili Radića, predratnog građevinskog inspektora u opštini Bihać, čije je tijelo pronađeno u Crnom jezeru kod Bosanske Krupe.

Radić je uhapšen 29. januara 1997. godine u zgradi opštine Bihać kada je došao da posjeti kolege.

Odveden je u Policijsku upravu Bihać, gdje je bio pritvoren dva-tri dana.
Nakon što je pušten na slobodu izgubio mu se svaki trag.

Njegovo tijelo pronađeno je 1. februara 1997. na površini Crnog jezera kod Bosanske Krupe, a ubijen je s dva hica u srce i glavu, te svezan za betonski blok i bačen u jezero.

Istragu o ovom predmetu vodilo je Kantonalno tužilaštvo u Bihaću. Za 16 godina tri bihaćka tužioca su dužila ovaj predmet, ali ga nisu okončala.

Istragu je sredinom 2012. godine reaktivirala Federalna uprava policije, čiji su pripadnici nakon 16 godina uspjeli rasvijetliti slučaj, ali su zbog opstrukcija u radu zatražili izuzeće Tužilaštva USK.

Prema odluci Federalnog tužilaštva, predmet je dodijeljen Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana