Bivši premijer, ministar i direktor uhapšeni zbog sumnjivih javnih nabavki

GS
Bivši premijer, ministar i direktor uhapšeni zbog sumnjivih javnih nabavki

SARAJEVO - Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo pripadnici Agencije za istrage i zaštite (SIPA) uhapsili su četiri osobe zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlašćenja.

-Uhapšeni se sumnjiče za zloupotrebe prilikom javnih nabavki u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) tokom 2011. i 2012. godine - rekla je portparol Tužilaštva Azra Bavčić.

POrtal Kliks objavio je da su uhapšeni bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović, bivši premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić (SDP), bivši kantonalni ministar zdravstva Zlatko Vuković (SDP) i radnica KCUS-a Muvedeta Čedić.

Gavrankapetanović je bio na čelu KCUS-a skoro 12 godina, do 2012. godine.

Musić je bio kantonalni premijer od 2011. do 2012. godine, a u istom periodu je Vuković bio na čelu Ministarstva zdravstva.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je ranije sumnjičilo Gavrankapetanovića da je u periodu od 2004. do 2010. godine nesavjesnim poslovanjem oštetio KCUS za 23,5 miliona maraka jer je, između ostalog, sklapao štetne ugovore u postupcima javnih nabavki.

Tužilaštvo ga još sumnjiči da je u KCUS nezakonito zaposlio 260 osoba, da je sa pojedinim uposlenicima zaključivao menadžerske ugovore te da je prikrivao gubitke u poslovanju klinike. Tužioci su ga teretili da je takvim postupcima ostvario imovinsku korist.

Nakon kriminalističke obrade u SIPA-i postupajući tužilac odlučiće o daljim mjerama protiv osumnjičenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana