Banjalučanin osumnjičen da je obljubio dvije djevojčice

Nebojša Tomašević
Banjalučanin osumnjičen da je obljubio dvije djevojčice

BANjALUKA - Dragan L. (44) iz Banjaluke uhapšen je i pritvoren zbog sumnje da je obljubio dvije maloljetnice, od kojih je jedna štićenica Doma za nezbrinutu djecu "Rada Vranješević", saznaje "Glas Srpske".

Njemu je, nakon što je ispitan u policiji i tužilaštvu, banjalučki Okružni sud odredio jednomjesečni pritvor. Policija i tužilaštvo osumnjičenog terete za krivična djela obljuba nad djetetom mlađim od 15 godina i polna zloupotreba djeteta starijeg od 15 godina.

Iz Okružnog suda u Banjaluci saopšteno je da je D. L. određen pritvor zbog bojazni da će uticati na svjedoke, te sakriti i uništiti dokaze.

Prema nezvaničnim informacijama, slučaj je otkriven nakon što je vaspitač Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" prijavio da se štićenica nije na vrijeme vratila u Dom.

- Pozvao je policiju, a nakon intenzivne potrage djevojčica je pronađena u kući osumnjičenog koji je potom uhapšen. Daljom istragom pronađena je još jedna djevojčica s kojom je on navodno takođe bio. Ta druga djevojčica nije štićenica Doma. Sve ukazuje da u ovom slučaju nije bilo prisile, ali jeste iskorišćavanja psihičke nezrelosti djece. Ipak, sve se još istražuje - kazao je naš izvor.

Direktor Doma "Rada Vranješević" Vladimir Kajkut rekao je da su odmah reagovali nakon što se djevojčica nije vratila na vrijeme u Dom.

- Dom je otvorenog tipa i kada dijete malo zakasni, prvo ga vaspitači potraže i uglavnom pronađu u okolini. Pošto djevojčice nije bilo duže od sa­t, alarmirali smo policiju - kazao je Kajkut.

Pojasnio je da su istražiocima dali sve podatke o djevojčici koji su pomogli u potrazi.

- Saznali smo da je s njom ranije u društvu bila još jedna naša štićenica koja se uredno vratila. Ona nam je dala važne informacije koje su policiji i našem vaspitaču poslužile da lociraju djevojčicu. Pronađena je u jednom stanu sa nama nepoznatim muškarcem - kazao je Kajkut.

Istakao je da su odmah djevojčici pružili svaku moguću pomoć i ona je prebačena u vaspitnu grupu koja je 24 časa pod nadzorom vaspitača.

- Djevojčica je sada pod zaštitom i stalnim nadzorom u Domu. Obavljeni su i određeni zdravstveni pregledi s ciljem zaštite. Obavijestili smo i staratelje, odnosno Centar za socijalni rad odakle dolazi štićenica. Ona je, inače, uzorna i s njom do sad nismo imali nikakvih problema. Policija dalje vodi istragu i sa njom ćemo, kao i do sada, sarađivati kada god bude potrebno - rekao je Kajkut.

Kazne

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, ko izvrši obljubu ili s njom izjednačenu polnu radnju nad djetetom mlađim od 15 godina, biće kažnjen kaznom zatvora od dvije do deset godina. S obzirom na to da između osumnjičenog i žrtve postoji veliki nesrazmjer u godinama, njemu na teret stavljaju teži oblik krivičnog djela obljuba djeteta mlađeg od 15 godina koji predviđa najmanju kaznu od osam godina zatvora. Za obljubu djeteta starijeg od 15 godina počinilac može biti kažnjen od dvije do osam godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana