Banjalučanin internet malverzacijama pokušao da iznudi novac

Srna
Banjalučanin internet malverzacijama pokušao da iznudi novac

BANjALUKA - Pripadnici Jednice za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske podnijeli su banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu izvještaj protiv Banjalučanina čiji su inicijali A.B. koji je internet malverzacijama pokušao da iznudi 250.000 KM od pravnog lica iz Hrvatske.

Izvještaj je podnesen zbog krivičnog djela unošenje kompjuterskih virusa u sticaju sa krivičnim djelom kompjuterska prevara, krivičnog djela iznuda u sticaju sa krivičnim djelom neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

A.B. je ova krivična djela izvršio od juna do 29. avgusta 2021. godine u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Ovo lice je korištenjem lažnog naloga elektronske pošte i lažnim prikazivanjem činjenica dovelo u zabludu zaposlene u jednom pravnom licu sa sjedištem u Hrvatskoj zbog koje su, vjerujući da je riječ o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorili i aktivirali prilog elektronske poruke što je bez njihovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa, a potom i pristup kompjuterima i kompjuterskom sistemu.

Prijavljeni je potom od ovog pravnog lica tražio da za otključavanje i neobjavljivanje snimljenih sadržaja uplati u virtuelnoj valuti bitkoin 250.000 KM, odnosno 1.000.000 kuna.

Iz MUP-a Republike Srpske upozoravaju građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka, uz napomenu da u slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad bez odgađanja to prijave najbližoj policijskoj stanici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana