Andrić drugi put oslobođen krivice za pomaganje u ubistvu Marka Đerića iz Trebinja

Nebojša Tomašević
Andrić drugi put oslobođen krivice za pomaganje u ubistvu Marka Đerića iz Trebinja

Banjaluka - Radovan Andrić iz Trebinja nakon ponovljenog suđenja u banjalučkom Okružnom sudu po drugi put je oslobođen optužbi da je pomogao Miljanu Ratkoviću (31) i Daki Pikuli da ubiju trebinjskog kik-boksera Marka Đerića (25).

Osim za pomaganje, oslobođen je i optužbi za nedozvoljeno držanje oružja i municije.

Andrić je i ranije pred istim sudom u prvostepenom postupku oslobođen krivice. Tu presudu je ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i slučaj protiv Andrića vratio na novo suđenje. Za ubistvo Đerića već su pravosnažno osuđeni Miljan Ratković na 20 i Dako Pikula na 15 godina zatvora.

Andrića, koji u petak nije prisustvovao izricanju presude,  optužnica je teretila da je poslije ubistva sakrio pušku kojom je izvršen zločin, a koja nije pronađena. Takođe mu je na teret bilo stavljeno da je počiniocima zločina ustupio i automobil te da je neovlašćeno držao oružje i municiju.

Predsjednik sudskog vijeća Vesna Stanković-Ćosović istakla je da Republičko tužilaštvo ničim nije dokazalo optužbe za koje terete Andrića.

- Vijeće je po uputama Vrhovnog suda RS u ponovljenom postupku izvelo dokaze. Utvrđeno je da nema dokaza da se optuženi osudi. Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže namjeru Andrića da pomogne u zločinu niti da je znao da će optuženi Ratković i Pikula počiniti ubistvo - kazala je sudija Vesna Stanković-Ćosović.

Marko Đerić usmrćen je 24. maja 2015. godine, a njegovo ubistvo isplanirali su Ratković i Pikula. Oni su, kako je navedeno u potvrđenoj presudi protiv njih, ovo zlodjelo počinili sa direktnim umišljajem. Ubistvo Đerića su dogovorili jer su željeli da mu se osvete zbog ranijih sukoba. Ratković je sa Rajkom Bovanom, kojem je tužilaštvo dalo imunitet od krivičnog gonjenja u zamjenu za svjedočenje, dogovorio da mu javi kada Đerić krene kući iz noćnog kluba "Merlot", gdje je radio. Bovan je 24. maja prošle godine Ratkoviću poslao SMS poruku "Ok i ja idem kući", a to je značilo da je žrtva krenula. Ratković je nakon toga otišao u trebinjsku ulicu Miloša Obilića, gdje je sačekao Đerića do 3.25 časova i usmrtio ga. Prema njemu je ispalio sedam hitaca od kojih je jedan, i to u srce, bio koban.

Osuđeni Dako Pikula sin je sudije Okružnog suda u Trebinju Milosava Pikule, zbog čega je suđenje iz Trebinja prebačeno u Banjaluku. U vrijeme ubistva radio je kao šef kabineta tadašnjeg gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića.

Reakcije

Otac ubijenog Marka Đerića, Slobodan Đerić je istakao da nije zadovoljan oslobađajućom presudom.

- Radovan Andrić uspio je da izigra cijeli sistem. Nemam drugog komentara i ogorčen sam -  rekao je Slobodan Đerić.

Republički tužilac Goran Glamočanin nije komentarisao presudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana