Suze prekinule svjedočenje na suđenju specijalcima MUP-a RS

N. T.
Suze prekinule svjedočenje na suđenju specijalcima MUP-a RS

Banjaluka - Ne znam ništa o pljački i slabo se bilo čega sjećam, supruga mi je umrla i još mi je sin ostao, a sada moram svjedočiti protiv njega. Rekao je to juče kroz plač Milan Janjuz na suđenju pripadnicima Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske i njihovom saradniku optuženim za pljačku 616.548 KM na autoputu Banjaluka - Gradiška.

Janjuz je otac osuđenog specijalca Gorana Janjuza i u sud je došao kao svjedok tužilaštva. Poslije njegovih riječi i plača, advokat optuženih Jadranka Ivanović istakla je da on po zakonu ima pravo da odbije svjedočenje jer je otac osuđenog, pa je njegovo svjedočenje prekinuto.

U ovom slučaju po treći put se sudi nekadašnjim specijalcima Vladanu Maliću (35), Goranu Parašu (30) i Aleksandru Popoviću (32), te njihovom saradniku Olegu Bandi (33).

Rođak osuđenog učesnika u pljački Danijela Kuzmića, Darko Kušljić, izjavio je u sudu da mu je tokom 2016. godine Kuzmić dao veću sumu novca na čuvanje.

- Radilo se o evrima koje su od mene oduzeli pripadnici tužilaštva. Bilo je ukupno 198 novčanica po 50 evra. Nisam znao odakle mu te pare i nije mi pričao o njima, ali mi je bilo sumnjivo - kazao je Kušljić.

Optužene tužilaštvo tereti da su 22. septembra 2015. godine napali kolonu vozila agencije “Sektor sekjuriti”, koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke i opljačkali je. U pljački su direktno učestvovali Malić, Paraš, Popović, Banda i osuđeni specijalac Željko Inđić, koji je priznao krivicu i dobio pola godine zatvora. Kuzmić je osuđen na tri godine jer je pljačkašima dojavio kada je krenula kolona vozila s novcem, poslavši poruku Popoviću: “Ljubavi, krenula sam.” Janjuz je pljačkašima obezbijedio da u njegovoj garaži sakriju “audi A6” kojim je počinjena pljačka. Malić, Paraš, Popović i Banda do sada su dva puta osuđivani u Okružnom sudu Banjaluka. Obje presude ukinuo je Vrhovni sud RS, a posljednjom presudom bili su osuđeni na 40 godina zatvora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana