Specijalci i njihov saradnik ostaju iza rešetaka

Nebojša Tomašević
Specijalci i njihov saradnik ostaju iza rešetaka

Banjaluka - Bivši specijalci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) i njihov saradnik, koji su optuženi za oružanu pljačku 616.548 KM, ostaće i dalje iza rešetaka, jer im je Ustavni sud BiH najnovijom odlukom odbio žalbe na rješenja Vrhovnog suda RS o produženju pritvora i utvrdio da im nisu povrijeđena prava, saznaje "Glas Srpske".

U ovom slučaju postupak se vodi protiv nekadašnjih specijalaca Vladana Malića (35), Gorana Paraša (30) i Aleksandra Popovića (32), te njihovog saradnika Olega Bande (33). Tako će na osnovu odluke Ustavnog suda oni na nastavak ponovljenog suđenja dolaziti iz pritvora. Njihovi advokati žalili su se Ustavnom sudu BiH na rješenja Vrhovnog suda kojima im je u septembru i oktobru prošle godine produžen pritvor. Oni smatraju da su im prekršena prava na ličnu slobodu i sigurnost, te pravo na pravično suđenje. Takođe tvrde da je pogrešan zaključak da postoje vanredne okolnosti koje ukazuju na to da bi njihovo puštanje na slobodu izazvalo remećenja reda. Ustavni sud BiH smatra da su navodi optuženih neosnovani i nedopušteni.

- Ustavni sud zapaža da je u ovom slučaju način izvršenja krivičnog djela izazvao narušavanje reda i mira, jer se događaj odigrao "usred dana" i na autoputu koji je javno mjesto. Ne postoji povreda prava propisanih Ustavom BiH i redovni sudovi dali su relevantne i dovoljne razloge koji ukazuju da postoji stvarna prijetnja narušavanju javnog reda u slučaju da apelanti budu pušteni na slobodu - navedeno je, između ostalog, u odluci Ustavnog suda BiH od 10. januara.

Advokat Malića, Paraša i Bande Jasminka Jovišević i Aleksandra Metlić, koja brani Popovića, istakle su da odluke Ustavnog suda ne mogu da komentarišu, jer ih još nisu dobile. Pomenuta četvorka do sada je dva puta u Okružnom sudu Banjaluka osuđivana zbog pljačke 616.548 KM iz kombija agencije "Sektor sekjuriti" na autoputu Banjaluka - Gradiška. Obje presude ukinuo je Vrhovni sud RS. Posljednjom presudom bili su osuđeni na 40 godina zatvora, a nakon ukidanja te presude Vrhovni sud RS je slučaj vratio na novo suđenje u Okružni sud i to novom vijeću. Ukinutom presudom specijalci Malić, Paraš i Popović bili su osuđeni na po deset i po, a Banda na osam i po godina zatvora. Prema optužnici, oružanu pljačku su počinili 22. septembra 2015. godine kada su napali kolonu vozila agencije "Sektor sekjuriti", koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke. Pucajući iz automatskih pušaka i prijeteći "zoljom" oteli su novac. +

Novo suđenje

Ponovljeno suđenje optuženoj četvorki počelo je krajem novembra i već su održana dva ročišta. Posljednje ročište od 27. decembra 2018. obilježilo je pad svjedoka Željka Inđića u sudnici i njegovo odbijanje da govori o razbojništvu u kome je učestvovao, ali i intervencija hitne pomoći zbog bolesti optuženog Aleksandra Popovića. Tada je utvrđeno da je potrebno detaljno pregledati Popovića, pa je suđenje odgođeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana