Čavić i Mikerević znali sve o poslovima sa Vitolom

Nebojša Tomašević
Čavić i Mikerević znali sve o poslovima sa Vitolom

BANjALUKA - Bivši premijer i nekadašnji predsjednik Republike Srpske, Dragan Mikerević i Dragan Čavić, bili su upoznati sa poslovima Rafinerije nafte Brod sa britanskom firmom "Vitol", koja je njima direktno upućivala mnoge dopise.

Ovo je juče izjavio bivši direktor Rafinerije Ilija Drpa na suđenju u banjalučkom Okružnom sudu. Drpa je optužen za zaključivanje štetnog ugovora sa firmom "Vitol S.A. Ženeva", čime je nanesena milionska šteta RS. On je na zahtjev odbrane saslušan u svojstvu svjedoka. Zajedno sa Drpom optužen je i bivši ministar privrede, energetike i razvoja u Vladi RS Milan Bogićević.

- Premijer i predsjednik su znali sve, a ja nikada nisam čuo za firmu "Vitol" dok se nisam sastao s njima. Jedne prilike obojica su otišli u London, a da ja nisam bio obaviješten o tom sastanku - naveo je juče optuženi Drpa tokom višečasovnog svjedočenja.

Drpa je ispričao da su predstavnici "Vitola" odmah na početku realizacije ugovora sa Rafinerijom pravili probleme.

On je dodao da je poslije svega tražio da se raskine ugovor sa "Vitolom", ali ga je ubrzo smijenio visoki predstavnik za BiH.

Specijalno tužilaštvo RS tereti Drpu da je kao direktor Rafinerije 5. decembra 2003. godine u Londonu sa zastupnicima firme "Vitol S.A. Ženeva" zaključio ugovor o uslužnoj preradi nafte, prihvatajući uslove ugovora za koje je, prema navodima optužnice, unaprijed znao da su štetni po Rafineriju i da se ne mogu ispoštovati.

Milan Bogićević tereti se da je u svojstvu ministra svjesnim kršenjem zakona, u ime Vlade RS odobrio izdavanje garancije od resornog ministarstva, iako za to nije imao saglasnost Vlade. Zbog neizvršenja ugovornih obaveza kompanija "Vitol" 28. jula 2006. godine pokrenula je sudski spor protiv Rafinerije nafte i RS pred nadležnim sudom u Londonu radi nastale štete i gubitka preko 115 miliona dolara. Poslije tužbe uslijedila je nagodba između Vlade RS i "Vitola", kojom je Ministarstvo finansija RS u ime tuženih isplatilo na račun "Vitola" gotovo 27,4 miliona dolara.

Lopija nafta

Optuženi Ilija Drpa rekao je da je "Vitol" isporučivao sirovu naftu lošijeg kvaliteta i u mnogo manjim količinama nego što je bilo dogovoreno. On je naveo da je bila dogovorena mjesečna isporuka od najmanje 60.000 tona sirove nafte, a "Vitol" je isporučivao polovične količine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana