Završeno suđenje Vladimiru Opačeku za pokušaj ubistva

Nebojša Tomašević
Završeno suđenje Vladimiru Opačeku za pokušaj ubistva

BANjALUKA - Državljanin SAD i BiH Vladimir Opaček (28) iz Banjaluke, optužen za pokušaj ubistva Srđana Jovića kojeg je izbo nožem, u banjalučkom Okružnom sudu istakao je da se toga ne sjeća.

- Desetak dana prije događaja za koji sam optužen, poginula mi je djevojka i od tada sam bio u teškom stanju. Ničega se ne sjećam. Pio sam alkohol i tablete, a u to vrijeme sam pokušao i samoubistvo - rekao je Opaček.

Njegovim svjedočenjem završen je dokazni postupak, a optužba i odbrana iznijeli su završne riječi. Okružni tužilac Sanja Tadić Stojisavljević istakla je da smatra da je Tužilaštvo dokazalo navode optužnice te traži od suda da Opačeka osudi za pokušaj ubistva.

Njegov branilac Aleksandar Jokić smatra da nema elemenata da se njegov klijent osudi za pokušaj ubistva.

- Ne postoji umišljaj kod optuženog i nema dokaza da je planirao ubistvo. Radi se o nanošenju teške tjelesne povrede. Vještak je utvrdio da je optuženi bio u stanju bitno smanjene uračunjivosti zbog čega ga treba blaže kazniti - kazao je advokat Jokić.

Predsjednik sudskog vijeća Snježana Kudrić izricanje presude zakazala je za ponedjeljak. Optužnica Opačeka tereti da je u stanju bitno smanjene uračunjivosti 3. januara 2019. pokušao da ubije Jovića ispred zgrade u ulici Rajka Bosnića u Banjaluci. 

Navodi se da je optuženi sačekao Jovića ispred zgrade, napao ga i nožem ubo u grudi i pluća. Specijalista sudske medicine Dalibor Nedić rekao je da je vještačenje potvrdilo da je Jović u napadu dobio povredu opasnu po život te da je samo hirurška intervencija spriječila smrt. 

Specijalista psihijatrije i subspecijalista forenzičke psihijatrije Sanja Vukadinović Stojanović ranije je predložila obavezno psihijatrijsko liječenje optuženog u trajanju najmanje šest mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana