Završeno suđenje Predragu Jeriniću za dva pokušaja ubistva: Priznao da je pucao, ali da bi zaplašio poznanika

Nebojša Tomašević
Završeno suđenje Predragu Jeriniću za dva pokušaja ubistva: Priznao da je pucao, ali da bi zaplašio poznanika

ŠIPOVO - Predrag Jerinić (27) iz Šipova, optužen za pokušaj ubistva Vladimira Okulića (59), u sudnici Okružnog suda u Banjaluci priznao je da je pucao i istakao da nije imao namjeru da ga ubije, već samo da ga zaplaši zbog ranijih svađa i napada.

Optuženi je istakao da je Okulića htio da zaplaši, jer ga je on ranije napadao i na njega bacao bombu koja, srećom, nije eksplodirala.

S druge strane, okružni tužilac Miroslav Kotur tvrdi kako je dokazao da je Jerinić počinio pokušaj ubistva u dva navrata, kao i druga djela za koja je optužen.

- Svi dokazi i saslušani svjedoci govore u prilog tvrdnji da je optuženi pucao da ubije. Oštećeni Okulić je izjavio da je na njega pucao optuženi, te da je jedan hitac koji je na njega ispaljen u martu 2021. godine, završio u zemlji, pored njegove noge. Na licu mjesta, gdje je žrtva bila, nađen je krater u zemlji i zrno. To dokazuje da je na njega pucano - rekao je Kotur.

Naglasio je da je u drugom slučaju Okulić rekao da je vidio Jerinića da nišani lovačkom puškom i puca u njegovom smjeru.

- Na licu mjesta nađene su čahure od lovačke puške, a vještače-njem je utvrđeno da je riječ o krađi i nedozvoljenoj proizvodnji i držanju oružja, optuženi je to u neku ruku već priznao - rekao je Kotur u završnoj riječi na suđenju Jeriniću.

Branilac optuženog, advokat Marica Ćulum je istakla da se u ovom slučaju radi o izazivanju opšte opasnosti, a ne o pokušaju ubistva, te je zatražila blažu kaznu. Ona tvrdi da tužilaštvo, izuzev pričom oštećenog, ničim nije dokazalo da je Jerinić pucao na Okulića kako bi ga ubio.

- Moj klijent ne spori da je pucao, ali u vazduh. Takođe, tužilaštvo ničim nije dokazalo da je Okulić bio na mjestu na kojem tvrdi da jeste, kada je na njega pucano. Takođe, kada se radi o događaju od 22. februara, sve se desilo u šumi i oštećeni nije ni vidio ko je na njega pucao, niti je to mogao da vidi od gustog rastinja - rekla je Ćulumova.

Iznošenjem završnih riječi, suđenje Jeriniću je okončano, a predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić izricanje presude zakazao je za 21. februar.

Jerinića terete da je 22. februara i 15. jula 2021. godine pokušao da ubije Okulića u selu Stupna, kod Šipova. Na njega je prvi put pucao iz vojničke „CZ M24/47“ kalibra 7,9 milimetara, a u drugom navratu iz lovačke puške i oba puta je promašio.

KRAĐA

Osim za pokušaj ubistva, optužnica Predraga Jerinića tereti i za krađu oružja i nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija. Terete ga da je u prvoj polovini jula 2021. godine ukrao pušku iz kuće M. M. u selu Duljci, a kod sebe je držao i vojničku pušku „CZ M24/47“ kalibra 7,9 milimetara. Na suđenju je pročitan i zapisnik iz istrage u kojem je, između ostalog, Jerinić rekao da je lovačku pušku ukrao „da se zaštiti od životinja jer hoda po šumi, a ne da bi pucao na Okulića“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana