Vještak procijenio “Naš dom” i “Građu” na 5,25 miliona KM

N. T.
Vještak procijenio “Naš dom” i “Građu” na 5,25 miliona KM

BANjALUKA - Vještak arhitektonsko-građevinske struke Boja Vučen kazala je u banjalučkom Okružnom sudu da nekretnine firme “Naš dom” i “Građe” danas vrijede 5.255.509 maraka.

Ona je svjedočila na suđenju optuženima rukovodiocima i saradnicima u Republičkoj upravi za geodetsko i imovinsko pravne poslove (RUGIPP) koje terete da su raznim malverzacijama u predmetima “Naš dom” i “Građa” oštetili grad Banjaluku za oko 7,43 miliona maraka. U ovom slučaju  optuženi su bivši pomoćnik direktora u RUGIPP-u Aleksandar Deurić, načelnik Odjeljenja za nadzor u RUGIPP-u Dragan Grulović, te radnice Doris Kremenović i Željka Milinković.

 Vučen je kazala da sve nekretnine u slučaju “Naš dom”, zgrada, zemljište i pomoćni objekat danas vrijede 1.943.730 KM. Prema njenim riječima te nekretnine 2016. godine vrijedjele su 1.846.700 KM. Vrijednost zemljišta firme “Građa” prema njenim procjenama trenutno je 3.311.779 KM, dok je ta imovina 2017. godine vrijedjela 3.212.587 KM. Odbrana optuženih prigovorila je ovom nalazu, a tokom ispitivanja vještaka, advokat prvooptuženog Jasminka Jovišević je navela kako se ne zna na osnovu koje dokumentacije je stručni nalaz urađen. Republičko tužilaštvo tereti  Deurića, Grulovića i Kremenović  da su nezakonito omogućili da firma “Naš dom” stekne pravo svojine nad zgradom i pomoćnim objektom u Grčkoj ulici čime su im pribavili 2,18 miliona KM. Grulovića i Kremenovićevu  terete još da su nezakonito omogućili da firma “Građa” stekne pravo vlasništva nad parcelom od 33.000 kvadrata čime je Banjaluka oštećena za 5,25 miliona KM. Grulovića i  Milinković terete da su dogovarali obustavu istrage u predmetu “Varnica Marija” koju je vodilo banjalučko Okružno tužilaštvo. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana