Velika akcija SIPA, USKOK-a i Evropola: Uhapšeno osam ljudi, spriječeno krijumčarenje 45 migranata

GS
Foto: Kliks

ISTOČNO SARAJEVO- Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Unsko-sanskog kantona u okviru operativne akcije kodnog naziva "Trst" uhapsili četiri lica osumnjičena za krijumčarenje migranata.

Istovremeno se akcija realizuje i na području Hrvatske u saradnji sa Evropolom i USKOK-om, gdje su slobode lišena još četiri lica, a spriječeno je krijumčarenje 45 migranata.

Akcija je usmjerena na razbijanje organizovane kriminalne grupe, koju čine državljani više zemalja, a koja se duži vremenski period bavila krijumčarenjem migranata iz BiH preko Hrvatske prema drugim zemljama Evropske unije.

Riječ je o opsežnoj istrazi, u kojoj su otkriveni i locirani krijumčari, kao dio krijumčarskog lanca za transport migranata iz zemalja Bliskog istoka, te zemalja visokog migracionog rizika, sa područja Turske, preko zemalja regiona, te BiH i Hrvatske, sve do teritorija Italije.

Prema prikupljenim dokazima, za krijumčarenje su uzimali veće novčane iznose, kao nezakonitu imovinsku korist, a krijumčarenje su organizovali do detalja povezanih sa smještajem, ilegalnim transportom i krijumčarenjem migranata preko državnih granica.

Migrante su na određenom području preuzimali pripadnici krijumčarskog lanca, koji bi ih transportovali dalje prema konačnom odredištu.

Portparol SIPA Luka Miladinović rekao je da je operativna akcija u toku i da se vrše pretresi u Bihaću, Velikoj Kladuši i Cazinu.

Prema njegovim riječima, akcija se sprovodi prema naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om Unsko-sanskog kantona.
U akciji je otkriveno i privremeno oduzeto devet mobilnih telefona, jedan laptop i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA, uhapšeni će u zakonskom roku biti predati u daljnju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana