Vajukiću 5 godina i 9 mjeseci za otmicu i premlaćivanje poznanika

Nebojša Tomašević
Vajukiću 5 godina i 9 mjeseci za otmicu i premlaćivanje poznanika

BANjALUKA - Bogdan Vajukić (24) iz Laktaša osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na 5 godina i 9 mjeseci zatvora jer je oteo, pretukao i opljačkao poznanika Srboljuba Ćućuna.

On je osuđen za krivična djela protivpravno  lišenje slobode, oštećenje i oduzimanje tuđe stvari i razbojništvo.

Prema presudi Vajukića je u noći između 18. i 19. decembra 2018. godine presreo Ćućuna u Miloševcima kod Laktaša  i svojim "golfom" udario  u njegov automobil u lijevu stranu te mu zatim preprečio put. Nakon toga je po izašao iz vozila te napao Ćućuna udarivši ga više puta,a zatim ga na silu ugurao u svoj auto. Žrtva je tokom vožnje uspjela da iskoči iz auta i krenuo da bježi, ali ga je Vajukić sustigao i udario više puta. Zatim mu je iz džepa izeo 70 KM i novčanik iz jakne. Navodi se da je Vajukić bio pijan i u krvi imao 1.36 promila alkohola,a Ćućuna je napao jer ga je on odbio da usluži pićem u kafani "Monako" u Laktašima.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Branimir Jukić.

On je obrazlažući presudu istakao da je iz dokaza utvrđeno da je optuženi učinio sva tri krivična djela za koja ga terete.

- Na vozili oštećenog nađena su oštećenja kao i na autu optuženog. Krv iste krvne grupe kao što je  Ćućun nađena je u vozilu optuženog. U kući koju je Vajukić koristio nađena je u jakni  bankovna kartuca Ćućuna kao i novac.To sve dokazuje da je optuženi počinio krivična djela - rekao je Jukić

 Naglasio je da optuženi do tog događajlj za koji je osuđen osuđen samo za ugrožavanje sigurnosti i to na novčanu kaznu od 500 KM.

 

Ćućun je tokom suđenja ispričao da ga je Vajukić brutalno  pretukao i opljačkao nakon što ga je on  odbio da posluži pićem u kafani "Monako" u Laktašima. 

Ćućun je rekao da je kobne večeri u kafić,gde on radio, oko 23 časa došao Vajukić sa dvojicom drugara koji su otišli nakon popijenog pića.

- Vajukić je ostao i tražio piće. Odbio sam da mu dam jer mi se učinilo da je pijan. Rekao je da nema problema te otišao, a nakon desetak minuta se vratio i tražio alkohol, ali mu nisam dao. Počeo je da galami i provocira goste i rekao sam mu da ode, što je  učinio - ispričao je Ćućun.

Dodao je da je oko pola sata iza ponoći krenuo kući i  u  Miloševcima je vidio Vajukićev "golf 4" koji mu je na nadvožnjaku popriječio put.

- Izašao je i došao do mog "mercedesa" izvukao me i počeo udarati šakama i nogama. Uspio sma preskočiti ogradu, ali je krenuo za mnom. Izvukao me na cestu ugurao u auto i rekao da me vozi svojoj kući u Koljane. Uspio sam da iskočim iz auta, a Vajukić je izašao  nastavio me tući i tražio je novac. Prepipao me je i našao 70 maraka i novčanik u kojem su bili dokumneti i 500 maraka koje uzeo i pobjegao - rekao je Ćućun i  naglasio da  Vajukića nije ničim izazvao.

On je tada  zatražio maksimalnu kaznu za optuženog

Ubistvo

Vajukić je krajem septembra prošle godine  osuđen u banjalučkom Okružnom sudu na 10 godina zatvora zbog toga što je nasmrt pretukao komšiju Gojka Veselića (76), a njegovo tijelo bacio u bunar.

Vajukiću je uz tu kaznu izrečena i dvogodišnja mjera obaveznog psihosocijalnog tretmana. Prema presudi, zločin se  dogodio 24. januara lani u kući Veselića u selu Koljani kod Laktaša.  Navedeno je da je Vajukić bio pijan i imao oko 2,4 promila alkohola u krvi kada je došao u kuću starca  tog dana  između 18.30 i 19.30 časova te ga brutalno pretukao i usmrtio. Dan kasnije vratio se u kuću Veselića te sa žrtve skinuo donji veš nakon čega je tijelo bacio u bunar u dvorištu. Ovaj zločin on je počinio dok je čekao da mu počne suđenje za otmicu i premlaćivanje Ćućuna

Vajukić  je ranije osuđivan na novčanu kaznu od 500 KM zbog ugrožavanja bezbjednosti te pola godine uslovno zbog krađe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana