Tužilaštvo traži pritvor za Luburu i Roguljića

Jasmina Salopek
Foto: D. Pozderović

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH predložilo je određivanje pritvor za Bojana Roguljića i Nedeljka Luburu, osumnjičene da su se organizovali radi krijumčarenja bezbjednosno interesantne osobe sa područja EU u BiH nakon čega su nastavili da joj pomažu u skrivanju.

Pripadnici Uprave MUP-a Republike Srpske za organizovani i teški kriminalitet juče su na području Banjaluke uhapsili Roguljića i Luburu, načelnika Jedinice za profesionalne standarde u Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu u MUP-u Republike Srpske.

-Mjera pritvora zatražena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i uticati na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaju da su lica koja su pod istragom u okviru ovog predmeta osumnjičena su za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje lica, pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, te zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičeni organizovali radi krijumčarenja bezbjednosno interesantne osobe i potraživane međunarodnim potjernicama zbog teških krivičnih djela organizovanog kriminala u regionu, uključujući i ubistvo.

Ova osoba je prokrijumčarena sa područja EU na područje BiH, nakon čega su osumnjičeni nastavili da joj pružaju pomoć u skrivanju.

Roguljić i Lubura su osumnjičeni za organizovani kriminal i visoku korupciju u predmetu kodnog imena „Trn“.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim institucijama, nastavlja istragu sa ciljem potpunog rasvjetljavanja i dokumentovanja nezakonitog djelovanja osumnjičenih i izvršenja krivičnih djela u ovom predmetu.

Visokorangirani inspektor u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske Lubura (47) i Roguljić (42) uhapšeni su zbog sumnje da su umiješani u skrivanje odbjeglog Crnogorca, koji je u gepeku prevezen u BiH, iako je bio na potjernici Interpola, potvrđeno je „Glasu Srpske.

 Kako je „Glas“ juče objavio,  riječ je o Ivanu Mijatoviću za kojim je tragao Interpol zbog pokušaja ubistva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana