Tužilaštvo BiH: Kavčanin pristao na izručenje, pomagačima mjere zabrane

N.T.
Foto: MUP Srpske

SARAJEVO - Pripadnik Kavačkog klana, državljanin Crne Gore Almir Jahović iz Bara koji je uhapšen u Banjaluci s pasošem na tuđe ime pristao je na ubrzano izručenje matičnoj državi koja ga traži zbog pokušaja ubistva, dok je za njegove pomagače bivšeg policajca Dalibora Ćurlika (48) i Ljubana Poletana (56) iz Banjaluke Tužilaštvo BiH predložilo mjere zabrane.

Jahović je saslušan u Sudu BiH koji još nije saopštio odluku o izručenju i pritvoru.

Prema odluci Tužilaštva BiH, Poletanu i Ćurliku je predložena  zabrana putovanje, oduzimanje putnih isprava, te zabrana međusobno kao i sastajanja sa svjedocima u predmetu. 

Njih dvojicu terete da su Jahoviću, za kojim je Interpol Crne Gore raspisao potjernicu zbog pokušaja ubistva, omogućili sticanje dokumenata BiH, pasoša na tuđe ime. Saznajemo da su mu pomogli da dobije pasoš na ime Ilija Kojić koji je podigao Banjaluci.

- Osumnjičeni Ćurlik i Poletan su pod istragom, da su kao pripadnici grupe za organizovani  kriminal neovlašteno dolazili do podataka i identiteta građana BiH, uglavnom onih koji imaju dvojna državljanstva BiH i Srbije, a koji nisu podizali lična dokumenta. Te navedene identitete odavali su osobama iz kriminalnog miljea, uključujući i pripadnike kriminalnih grupa koje djeluju u zemljama regiona. To su činili da bi im omogućili da nezakonito, dobiju važeće dokumente BiH sa tuđim podacima, koje bi koristili prilikom skrivanja od policije i pravosuđa. Osumnjičeni se terete da su državljaninu Crne Gore, za kojim traga crnogorsko pravosuđe, optuženom za teška krivična djela i bliskost takozvanom Kavačkom klanu omogućili sticanje dokumenata BiH na tuđe ime i identitet - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Jahović je uhapšen utorak oko 19 časova na parkingu u blizini hotela "Ideja" i banjalučke džamije Ferhadija, a  ubrzo su pali  njegovi pomagači Poletan i Ćurlik. Kavčanin je kod sebe imao lažni pasoš.

Jahović ima značajan uticaj u Kavačkom klanu, a sumnjiče ga za pokušaje ubistva Jovana Đurovića, saradnika vođe Zemunskog klana Luke Bojovića, te boksera Nikole Sjekloće.  

Pravosuđe Crne Gore za Jahovićem traga od 2018. godine, a osim njega još šest osoba optuženo je za planiranje likvidacije Đurovića. 

Optuženi su i Adnan Osmanagić, Mirza Nurković, Enzan Ciriković, Darko Milić, Eldar Nurković i Đorđije Cicmil. 

Jahovića terete da je 29. avgusta 2018. godine pokušao da aktivira eksplozivnu napravu koju je ispod motora Đurovića postavio Ciriković koji je to i priznao u istrazi i rekao da je radio po nalogu Osmanagića.

Osumnjičeni Ljuban Poletan i Dalibor Ćurlik imaju deblje policijske dosijee i više puta su hapšeni i privođeni. Poletan se dovodio u vezu sa banjalučkom automafijom. Sumnjičen je da je falsifikovao dokumenata za kradena vozila, za prevare, ali i druga krivična  djela. 

Ćurlik je 2015. godine hapšen u međunarodnoj akciji "Sjever" zbog sumnje da je bio dio kriminalne grupe koja se bavila švercom  oružja.

On je nakon toga izbačen iz policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana