Tuča osuđenika u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici: Robijašu katancima razbio protezu

Jelena Stanić
Foto: avaz.ba

ZENICA - Osuđenici Amel Sejfović, Ismar Halilović i Edin Smajić povrijeđeni su u tuči 11 zatvorenika Kazneno-popravnog zavoda “Zenica” i nalaze se pod ljekarskim nadzorom u stacionaru ove ustanove, kazao je izvor “Glasa Srpske”.

Prema nezvaničnim informacijama, uzrok okršaja koji se desio u subotu tokom šetnje zatvorenika su nesuglasice između Sejfovića i Halilovića, koje postoje još prije dolaska u zenički zatvor.

- Halilović, koji u KPZ-u izdržava kaznu od 12 godina zbog ubistva Damira Hodovića iz 2017. godine, navodno je ranije provocirao Sejfovića u sarajevskom pritvoru. Sejfović je sada tražio izvinjenje, što Halilović nije htio da uradi - kazao je izvor “Glasa Srpske”.

Dodao je da je u Halilovićevu odbranu stao Smajić, koji je kazao da Halilović nije lud da se izvinjava za nešto od prije nekoliko godina.

Prema riječima ovog izvora, to je navodno razbjesnjelo Sejfovića te je izbila tuča između dvije grupe. Sejfović je stavio u čarapu tri katanca, koja služe za zatvaranje kaseta u zatvorima, napao osuđenike te jednom od njih je razbio protezu. Osim njih, u obračunu su učestvovala još osmorica zatvorenika.

Direktor KPZ “Zenica” Redžo Kahrić potvrdio je za “Glas Srpske” da su u incidentu, koji se desio u subotu, povrijeđena tri zatvorenika, ali da su čuvari brzo reagovali i obuzdali ih.

- Slijede kaznene mjere i disciplinski postupci protiv učesnika tuče. Ministarstvu pravde FBiH uputio sam zahtjev da jednom osuđeniku budu određene mjere usamljenja u trajanju od 90 dana, što bi značilo da bi bio smješten u prostoriju u kojoj bi imao samo posteljinu na korišćenje - kazao je Kahrić, ne želeći da iznosi detalje niti imena osuđenika.

Kahrić je istakao da je upozorio zatvorenike da paze na ponašanje u toku vanrednih mjera, jer će svima koji ne poštuju pravila biti ukinute pogodnosti koje su do tada imali.

“Glas Srpske” saznaje da je samica predložena Amelu Sejfoviću, kojem se sudi u Kantonalnom sudu u Sarajevu jer je organizovao kriminalnu grupu da bi pobjega iz zatvora. On je ranije pravosnažno osuđen na 14 i po godina robije zbog pljačke Rajfajzen banke i ubistva bicikliste.

Sto maraka

U KPZ “Zenica” su se prije dvije godine potukli zatvorenici zbog duga od 100 KM, a jedan od njih je tada pet puta izboden oštrim predmetom napravljenim od ručke brisača za pod. Tada su lakše povrijeđena i dvojica čuvara.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana