Akcija "Galeb": 12 migranata pronađeno dok su prelazili Savu, uhapšena dva Brčaka koji su ih krijumčarili

Srna
Foto: Ilustracija

BRČKO - Na području Brčkog jutros su uhapšena dva lica i pronađeno 12 migranata tokom organizovanog ilegalnog prelaska preko granice na rijeci Savi, a u toku su pretresi na tri lokacije na području distrikta u okviru akcije sprečavanja krijumčarenja migranata preko BiH u Hrvatsku i dalje u zemlje Evropske unije.

Prilikom hapšenja lica čiji su inicijali S.Đ. (31) i M.I. (20), oba iz Brčkog, privremeno su oduzeta tri plovna i tri putnička motorna vozila koja su korišćena za transport i ilegalno prebacivanje preko granice, saopšteno je iz Policije Brčko distrikta.

Potražuje se jedno lice sa područja BiH, kao član ove organizovane kriminalne grupe.

Policija Brčko distrikta prikupila je znatan broj informacija o organizovanoj kriminalnoj grupi iz BiH, koja je radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi, u kontinuitetu organizovala ilegalni transport migranata iz bliskoistočnih zemalja preko BiH i dalje u zemlje EU.

Prikupljene informacije su u međunarodnoj policijskoj saradnji razmijenjene sa MUP-om Hrvatske koji je na svom području istovremeno organizovao sprovođenje operativne akcije kodnog naziva „Mreža“.

Sprovođenjem ovih operativnih akcija prikupljeni su podaci da je u posljednja četiri mjeseca preko državnih granica ilegalno prebačeno više od 100 lica, odnosno migranata čime je organizovana kriminalna grupa ostvarila znatnu materijalnu korist.

Akciju kodnog naziva „Galeb“ Policija Brčko distrikta realizovala je u saradnji sa pripadnicima Granične policije BiH i MUP-om Hrvatske, a prema naredbi Suda BiH i nadzorom Tužilaštva BiH.

Uhapšeni će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predati u nadležnost i dalje postupanje Tužilaštvu BiH, dok će zatečeni ilegalni migranti nakon preduzimanja potrebnih istražnih radnji biti predati u dalju nadležnost Službi za poslove sa strancima BiH, navodi se u saopštenju Policije Brčko distrikta.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana