Suđenje za uništavanje dokaza u predmetu “Dragičević”: Odbijeno saslušanje bivšeg glavnog tužioca

Nebojša Tomašević
Suđenje za uništavanje dokaza u predmetu “Dragičević”: Odbijeno saslušanje bivšeg glavnog tužioca

BANjALUKA - Sudija banjalučkog Osnovnog suda Radmila Medaković odbila je prijedlog odbrane optuženih kriminalističkih tehničara Zorana Bošnjaka i Mikice Majranca da kao svjedok bude saslušan bivši glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimir Lepir.

Tehničare terete za uništavanje dokaza u istrazi ubistva Davida Dragičevića (21) iz Banjaluke.

Branilac Marjanca, advokat Aleksandar Jokić, tražio je da Lepir bude saslušan zbog ranije izjave da bokserice koje su nestale iz dokaznog materijala nisu  bile dokaz u postupku, a zbog čega su u međuvremenu i optuženi krim-tehničari Policijske uprave Banjaluka, Marjanac i  Bošnjak.

-U biti krivičnog djela za koje se tereti moj branjenik navedeno je da djelo čini onaj koji uništi predmet proglašen dokazom. Tužilaštvo je trebalo dokazati da je taj predmet, odnosno bokserice,  dokaz. U to vrijeme glavni tužilac Okružnog tužilaštva u Banjaluci Želimir Lepir je rekao da pokojni David Dragičević nije ni otet, ni mučen, te da gaće nisu bile dokaz - izjavio je advokat Jokić.

Obrazlažući prijedlog, on je dodao da odbrana želi ukazati da je banjalučko tužilaštvo smatralo da gaće nisu dokaz, a što je za odbranu ključno.

Tužilac Dalibor Vrećo usprotivio se saslušanju Lepira dodavši da je bivši glavni tužilac lično učestvovao u istrazi i saslušavao svjedoke, te da je Lepirovo opredjeljenje bilo jasno.

- Lepir se svojim postupanjem u istrazi potpuno jasno opredijelio oko svega. Bespredmetno je da ga saslušavamo šta je rekao u intervjuu - izjavio je tužilac Vrećo.

Sudija Medaković je nakon izjava advokata i tužioca odlučila da Lepira neće saslušati kao svjedoka.

Tokom današnjeg ročišta sudija je prihvatila da se kao svjedoci odbrane saslušaju inspektori Siniša Kojdić i Mirko Živković, te specijalista sudske medicine Zoran Obradović, dok je odbijen prijedlog za saslušanje Biljane Janković, koja je bila dežurni tužilac u vrijeme pronalaska beživotnog tijela Davida Dragičevića, te tadašnjih policijskih načelnika Slađana Kvržića i Darje Novkovića.

Krim tehničare Policijske uprave Banjaluka  Bošnjaka i Marjanca terete da su  nakon obdukcije bacili bokserice Davida Dragičevića čije je tijelo pronađeno na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u martu 2018. godine.

Prema optužnici, bačene bokserice ocijenjene su kao mogući krunski dokaz u postupku dokazivanja ubistva mladića iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana